Hlavní obsah

Na Ukrajině se střílí, boje se do příměří mohou stupňovat

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Boje na východní Ukrajině neutichly ani po nové dohodě o příměří. Ve čtvrtek v noci bylo hlášeno ostřelování z několika míst. Nové příměří má začít platit v sobotu o půlnoci a není vyloučeno, že do té doby se budou boje stupňovat.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci u Debalceva

Článek

Nová ostřelování jsou hlášena z města Doněck a Luhansk. V Luhansku se terčem staly tři rezidenční čtvrti, uvedla ruská agentura Interfax. Z Doněcku byla hlášena střelba i v pátek ráno, i když méně intenzivní než v předchozích dnech.

Armáda přiznala osm padlých vojáků v uplynulých 24 hodinách. Dalších 34 příslušníků bylo zraněno.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ministerstva obrany proruské samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin také ohlásil pokračující snahy ukrajinských sil dostat se z obklíčení u Debalceva. Podle Basurina vycházejí tyto snahy naprázdno. Ukrajinští představitelé ovšem opakují, že vládní síly obklíčeny nejsou.

Klid zbraní má nastat v neděli

Na východní Ukrajině by podle čtvrteční dohody z Minsku mělo od sobotní půlnoci platit nové příměří. Komentátoři upozorňují, že do té doby se mohou boje stupňovat, protože obě strany budou chtít získat na poslední chvíli výhody.

Nová dohoda předpokládá klid zbraní, stažení těžkých zbraní a vojenské techniky do dvou týdnů z bezpečnostního pásma širokého 50 až 140 kilometrů podle dostřelu zbraní. Ukrajinské síly se stáhnou od současné frontové linie, zatímco povstalci od linie z loňského 19. září. Rebelové tak neudrží části území, které nedávno dobyli.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Součástí dohody je také propuštění všech vězňů, amnestie pro bojovníky, stažení všech cizích vojsk a zbraní z území Ukrajiny a odzbrojení ilegálních skupin. Kyjev zruší omezení a sankce, které uvalil na území kontrolovaném povstalci. Do konce roku pak má být přijata ústavní reforma umožňující decentralizaci. Pokud se tyto podmínky splní, Ukrajina by do konce roku měla mít znovu pod kontrolou celou hranici s Ruskem.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Boje na východní Ukrajině se rozhořely loni v dubnu. Podle OSN si vyžádaly téměř 5500 mrtvých. Neoficiálně se hovoří až o několikanásobně vyšším počtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám