Hlavní obsah

V Minsku bylo dojednáno nové příměří, uvedla ruská agentura

Minsk
Aktualizováno

Účastníci minských jednání se v úterý dohodli na režimu příměří na východě Ukrajiny a na jeho kontrole, oznámila ruská agentura TASS s odkazem na anonymní informované zdroje. Dojednali prý rovněž postup stažení těžké výzbroje a pravděpodobně i budoucí právní status Donbasu. Podle běloruských médií jednání poté skončilo.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Příslušníci ukrajinských ozbrojených sil u Debalceva

Článek

„Na jednání v Minsku se dohodlo schéma stažení těžkých zbraní, rovněž příměří a sledování toho, jak je dodržováno. Diskutovalo se o politickém systému na Donbasu a o místních volbách," řekl agentuře zdroj, který ale TASS blíže neupřesnila.

Dohody dosáhla takzvaná kontaktní skupina, jejímiž členy jsou ukrajinský exprezident Leonid Kučma, proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov a zmocněnci separatistů Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo. Prostředníkem je švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Heidi Tagliaviniová na jednání v Minsku

Podle povstalecké agentury DAN předal zmocněnec doněckých separatistů Denis Pušilin v Minsku členům kontaktní skupiny návrhy na mírové uspořádání konfliktu. "Dali jsme jim návrh protokolu, včetně souboru opatření směřujících k vojenskému a politickému urovnání. Členové kontaktní skupiny protokol převzali se slibem, že po přestávce na něj odpoví," citovala agentura doněckého politika.

Kdy se tak má stát, Pušilin neupřesnil. Dodal jen, že o dosaženém příměří "je zatím předčasné hovořit, přinejmenším do středy". Ruská agentura Interfax napsala, že termín posouzení povstaleckého návrhu nebyl zatím nijak upřesněn.

Doněčtí separatisté přitom donedávna odmítali jednat, dokud bude Ukrajinu zastupovat její bývalý prezident Leonid Kučma, který podle nich neměl dostatečné pravomoci. Požadovali jeho výměnu .

Příměří byla už dvě

Na východě Ukrajiny bylo loni vyhlášeno příměří dvakrát, v září a v prosinci. V prvním případě se během podzimu bojová aktivita podstatně snížila, ale úplný klid zbraní nenastal. Zvýšená bojová aktivita pak vyústila v nové jednání o příměří, které ovšem v prosinci nevydrželo prakticky ani den.

Jednání kontaktní skupiny před devátou hodinou středoevropského času skončilo. Jeho účastníci se podle běloruských novinářů vzdálili z místa jednání, aniž by učinili jakékoli prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám