Hlavní obsah

Rusko podle Kyjeva poslalo separatistům další vojáky i techniku

Kyjev

Na patnáct set ruských vojáků s třemi stovkami kusy vojenské techniky překročilo o víkendu hranice mezi Ruskem a separatisty ovládanými oblastmi na východě Ukrajiny. Uvedl to podle Ukrajinské pravdy mluvčí protiteroristické operace ATO Andryj Lysenko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mezi dodanými zbraněmi jsou i raketomety BM-21 Grad

Článek

Lysenko zdůraznil, že Ruská federace dál pokračuje ve vojenské podpoře povstalců: „Během 7. a 8. února státní hranici Ukrajiny na přechodu Izvaryno překročilo okolo 1500 vojáků Ruské federace a více než tři sta kusů bojové techniky – samohybná děla, raketomety BM-21 Grad a zaplachtovaná nákladní vozidla.

Dodal, že kolony mířily do měst Luhansk, Antracyt a Debalcevo. O poslední město se svádějí tuhé boje, protože separatisté se pokoušejí vytlačit z výběžku k městu ukrajinské síly a zprovoznit trať Luhansk–Doněck.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva se objevila v den, kdy německé kancléřka Angela Merkelová bude jednat o ukrajinské krizi s americkým prezidentem Barackem Obamou. V USA sílí hlasy požadující poskytnutí moderní výzbroje Ukrajině, aby mohla čelit moderním ruským zbraním separatistů. Rusko popírá, že by na Ukrajinu vysílalo jednotky nebo tam dodávalo zbraně, připouští ale, že tam bojují jeho vojáci jako dobrovolníci.

Ukrajina v lednu opakovala, že na Donbasu působí celé ruské jednotky, pak to ale popřel i její náčelník generálního štábu.

Reklama

Výběr článků

Načítám