Hlavní obsah

Focus: Kyjev v boji drží nad vodou nahnědlí pomocníci

Právo, vpl

Reflektor na střeše baráku nasvítí betonový dvůr. Asi 200 mužů se v třeskutém mrazu seřazuje, většina s kalašnikovy přes ramena. Urostlý důstojník hovoří o odvaze padlých. „Sláva Ukrajině!“ volá. Bojovníci na to sborově: „Sláva hrdinům!“ Přijíždí náklaďák a chlapi ukládají na korbu dvě rakve. Ve většině pravidelných armád se na počest padlých vypálí tři čestné salvy. Tady ozbrojenci úplně vyprázdní zásobníky.

Foto: Profimedia.cz

Dobrovolník ukrajinského Pravého sektoru pálí na pozice separatistů u doněckého letiště.

Článek

Tak začíná německý týdeník Focus reportáž pod titulkem Kyjevští nahnědlí pomocníci o základně 5. pluku radikálně nacionalistického Pravého sektoru na utajeném místě v lesích mezi Dněpropetrovskem a Doněckem.

„V areálu čekají na nasazení děla a opancéřované náklaďáky, jimiž Pravý sektor vyzbrojila vláda. V oprýskaných, zanedbaných budovách se netopí, neteče teplá voda. Některé stěny zdobí hákové kříže a znaky SS,“ píše Focus.

V přízemí hlavní budovy si důstojníci rozložili mapu Doněcka. Ten, kdo v bojích o terminál letiště přežil alespoň týden, dostal od ukrajinské armády odznak s nápisem Cyborg.

Asi 20letý silák, který si říká Vogon, je z Kyjeva a přerušil studium filologie. Vysvětluje, že ukrajinský národ se musí bránit cizím mocnostem. „Abychom neztratili identitu, nesmí se naše krev smíchat s žádnou jinou,“ dodává.

Když spustí tirádu proti homosexuálům, Židům a Rusům, jeden ze spolubojovníků ho brzdí – něco takového by západní novinář neměl slyšet.

Policie se je neodváží kontrolovat

Bojovníci Pravého sektoru věří, že stojí nad zákonem. Policii považují za sobě podřízenou – vždyť si ani neodváží kontrolovat jejich auta. Byli to přece oni, ne těžkopádná ukrajinská armáda, kdo loni dobyl zpět Mariupol. I teď, při ofenzívě povstalců, se vynořují na nejobtížnějších úsecích fronty – buď samostatně, nebo jako „výztuž“ armády.

V největší budově si zřídil Pravý sektor kancelář. Jako rohožka slouží černo-modro-červená vlajka separatistů. Právě přijíždí s polní kuchyní pop. Rozdává chleba a žehná 5. pluku.

V kanceláři je i Olena Bilozerská (35) – pokud právě nebojuje. Před událostmi na Majdanu vystupovala jako blogerka a aktivistka. Německá stanice Deutsche Welle ji chtěla ocenit jako nejlepšího blogera Ukrajiny za rok 2013. Po jejích pozdějších extrémně pravicových stanoviscích ocenění zrušila.

Olena je dnes ve vedení Pravého sektoru. Netají se názorem, že Rusy je třeba střílet na potkání – jako zajíce. „Až dostaneme Krym zas pod ukrajinskou kontrolu, válka skončí,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha neplánuje vyzbrojit Ukrajinu

Praha podobně jako další země NATO neplánuje vyzbrojovat Ukrajinu, vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření ministra obrany Martina Stropnického. Podobně jako on...

Výběr článků

Načítám