Hlavní obsah

Jsem s teroristy, prohlásil osmiletý Francouz a skončil na policii

– Nice
Právo, mcm

Francouzská policie předvolala k výslechu osmiletého Ahmeda za to, že po útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo podle listu The Independent řekl, že „je s teroristy“. Ahmed na sebe upozornil 8. ledna, kdy odmítl držet dvě minuty ticha za redaktory zavražděné o den dříve v redakci satirického týdeníku.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Policisté v Paříži

Článek

„Nejsem Charlie. Jsem s teroristy. Ti muslimové měli docela pravdu. Novináři si zasloužili smrt,“ řekl prý. Svá slova pak zopakoval i na hřišti.

Když si jej policie v jihofrancouzském Nice předvolala k půlhodinovému výslechu, řekl, že neví, co znamená slovo terorista. Pak si hrál, zatímco jeho otec zdůvodňoval, jak jeho syn dospěl k takovým názorům. „Je to bláznivé. Vzali vážně slova osmiletého dítěte, které ani nechápe, co říká,“ stěžoval si rodinný advokát Sefen Guez Guez, který o případu informoval. Obvinil také ředitele školy, že na chlapcovy poznámky reagoval násilně, což škola popírá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ahmedův případ vyvolal ve Francii ostrou diskusi. Ministryně školství Najat Vallaud-Belkacemová řekla, že chlapcova škola reagovala zcela správně, když upozornila na jeho chování školní úřady i policii. Otce pak obvinila z „brutálního“ přístupu k personálu školy.

Naopak umírněné Islámské sdružení ve Francii označilo výslech Ahmeda a jeho otec za ukázku „kolektivní hysterie“, která vypukla po zavraždění 17 lidí při teroristických útocích v Paříži před třemi týdny. Policie tvrdí, že výslech byl „neformální“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám