Hlavní obsah

Teroristé se nedomluvili, za které islámské radikály jednají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Teroristé, kteří podnikli útoky v Paříži, se hlásili k různým radikálním islámským organizacím. Zatímco Chérif Kouachi opakovaně říkal, že je z jemenské Al-Káidy, Amedy Coulibaly se hlásil k Islámskému státu. Obě organizace přitom spolu soupeří.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Vrtulník zásahové jednotky francouzské policie nad průmyslovou zónou v Dammartin-en-Goële severovýchodně od Paříže

Článek

Amedy Coulibaly, který ve čtvrtek zabil policistku a v pátek držel rukojmí v košer obchodě, se hlásil k Islámskému státu, který působí v Iráku a v Sýrii. Řekl to v pátek v telefonickém rozhovoru televizi BFM, které zavolal z obchodu. Sdělil, že svou akci synchronizoval s masakrem v satirickém časopisu Charlie Hebdo, přičemž uvedl, že útočníky znal osobně: ”Oni Charlie Hebdo, já policisty.”

Foto: Prefecture de Police, ČTK/AP

Amedy Coulibaly

Chérif Kouachi se však opakovaně hlásil k Al-Káidě na Arabském poloostrově, s jejímiž členy byl zřejmě s bratrem Saïdem v kontaktu. Řekl to už při útoku v redakci Charlie Hedbo. Muži, kterému vzali auto v Paříži v rue de Meaux, když utíkali z redakce, řekl: „Povězte médiím, že je to Al-Káida z Jemenu.“ [celá zpráva]

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Přihlásila se i Al-Káida

V pátek řekl Chérif Kouachi stejné televizi, že byl přímo vyslán do Francie a financován odnoží sítě Al-Káida v Jemenu. ”Jsme Prorokovi obránci,” řekl ráno BFM a přiznal vazby s Al-Káidou v Jemenu. Také prohlásil, že podstoupil výcvik přímo pod vedením radikálního duchovního a člena teroristické organizace Al-Káida Anwara al-Awlakího. [celá zpráva]

Obě organizace přitom soupeří, Islámský stát se odmítal podřizovat vedení Al-Káidy, podle které se měl soustřeďovat na operace v Iráku a neměl působit v Sýrii, kde Al-Káidu zastupuje fronta An-Nusra.

Otázkou ale je, zda muži skutečně jednali na rozkaz některé z těchto organizací. Zejména u Coulibalyho se o tom dá pochybovat, což je patrné i z jeho vyjádření, že akci koordinoval s útokem obou bratří.

Klerik z Mosúlu Abú Saád Ansari řekl, že za akcemi stojí Islámský stát a hrozil, že budou následovat další. [celá zpráva]

K řízení útoku na redakci Charlie Hebdo se přihlásila přímo jemenská Al-Káida. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám