Hlavní obsah

Byla to čirá hrůza, popsal novinář, který vraždění přežil

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, rei

Myslel si, že jde o legraci, když ve středu do jejich kanceláře vpadl zakuklený ozbrojený muž a křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Když ale začal střílet, vrhl se Laurent Léger za nejbližší rohový stůl. Měl štěstí, přežil, zatímco dvojice útočníků postupně odpravovala jednoho jeho kolegu za druhým. Léger hrůzný čin v redakci týdeníku Charlie Hebdo vylíčil pro rozhlasovou stanici France Info.

Foto: Jacky Naegelen/Files , Reuters

Archivní snímek šéfredaktora týdeníku Charba

Článek

Redakce byla pohromadě celá, právě končila její porada. Najednou se venku ozvaly rány připomínající ohňostroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pak uviděl střelce. „Byl maskovaný, oblečen celý v černém, zbraň držel v obou rukou,“ popsal Léger.

Útočník křičel Alláhu akbar, načež zavolal: „Charbe!“ Tím myslel šéfredaktora Stéphana Charbonniera žijícího pod policejní ochranou kvůli výhrůžkám smrtí, které dostával kvůli provokativnímu obsahu Charlie Hebdo.

Léger si na chvíli pomyslel, že jde o legraci, než mu došlo, že ne.

Střílel bez rozmyslu

„Pak začala střelba, ten pach střelného prachu. Náhodou jsem padl za stůl a on mě neviděl. Pár sekund a všichni byli na zemi,“ uvedl Léger a dodal, že útočník střílel oběti bez rozmyslu.

„Viděl jsem ostatní na zemi, slyšel výstřely. Pak najednou bylo ticho. Dlouhé ticho.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta u Eiffelovy věže v PařížiVideo: Reuters

Potom ale Léger znovu zaslechl kroky vracejícího se střelce. Slyšel ho pronést několik slov a uvědomil si, že útočníci jsou dva. „Myslel jsem si, že budou hledat přeživší,“ řekl Léger. Na to ale nedošlo a dvojice odešla.

Léger se s ostatními, kdo nebyli zasaženi, vrhl na pomoc zraněným. Popsal, že držel ruku jednoho z nich, zatímco čekali na příjezd sanitky.

„Viděl jsem spoustu krve. Viděl jsem půlku redakčního týmu na zemi. Viděl jsem horor. Pořád nechápu, jak se mi podařilo uniknout,“ poznamenal Léger.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Mezi deseti oběťmi byl i šéfredaktor Charb a policista, který ho chránil. U vchodu zasáhli útočníci ještě údržbáře a venku na ulici zastřelili neozbrojeného policistu. Zdravotní stav čtyř lidí, kterým způsobili zranění, je nadále vážný.

„Stalo se to tak rychle. Nikdo z toho mála přeživších ještě nevstřebal, co se skutečně stalo,“ řekl Léger.

Dodal ještě, že je pro to, aby vyšlo další číslo Charlie Hebdo, které by se zabývalo „bojem proti idiocii, lidské hlouposti a veškerému fundamentalismu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám