Hlavní obsah

Francouzská policie zná jména útočníků z Paříže

Aktualizováno

Francouzská policie již podle serveru Metronews zná jména tří útočníků, kteří vystříleli redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Dva z nich mají francouzskou státní příslušnost. Televize BFM TV uvedla, že policie věděla o všech třech podezřelých už v minulosti.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Ozbrojenci utíkají z kanceláře novin Charlie Hebdo.

Článek

Podle serveru jde o muže ve věku 18, 32 a 34 let. Dva starší jsou bratry z 10. pařížského obvodu Said a Chérif Kouachimovi. Třetím je Hamyd Mourad, který měl navštěvovat gymnázium v Remeši. Nic bližšího o něm není známo, je veden jako bezdomovec. V citroënu, ve kterém muži prchali z místa činu, než ho později vyměnili, našla policie podle informací České televize doklady obou bratrů.

Všichni podezřelí atentátníci jsou stále na útěku. Na severofrancouzskou Remeš se podle informací serveru Metronews soustřeďuje i pátrání policie.

Podle informací deníku Libération již policie ví, kde se podezřelí nacházejí, ministerstvo vnitra to však nepotvrdilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Jeden z nich, dvaatřicetiletý Chérif Kouachim, byl již v roce 2005 trestán za napomáhání radikálním islamistům v Iráku. Jejich skupina dostala přezdívku „Irácká buňka 19. pařížského obvodu”. Podle serveru se podílel na rekrutování mladých džihádistů. V době zatčení se připravoval sám na cestu do Iráku. „Když se přiblížil můj odjezd, chtěl jsem se vrátit, ale to bych byl za zbabělce,“ řekl u soudu. Dostal tehdy tři roky, z toho 18 měsíců podmíněně.

Podle francouzské televizní stanice BFM TV, která odkázala na policejní záznamy, se v letech 2003–2005 na verbování dobrovolníků do řad islamistů podíleli všichni tři podezřelí. V roce 2010 se měli zapojit do plánu na osvobození několika teroristů z vězení, jejich útěk se však nezdařil.

Bratři Kouachimové, kteří spolu s Hamydem Mouradem mají mít na svědomí 12 životů, z toho pěti novinářů, jsou podle dostupných informací alžírského původu. Po činu se hlásili k jemenské odnoži Al-Káidy. Naposledy byli viděni v šedivém Renaultu Clio E, který sebrali řidiči na ulici, ale jeho nechali jít. [celá zpráva]

Ve čtvrtek v poledne se má u budovy Národního shromáždění konat pietní rozloučení s oběťmi útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám