Hlavní obsah

V Řecku nezvolili prezidenta, zemi čekají předčasné volby a vítězství levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecký parlament v pondělí ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta. Zemi tak čekají 25. ledna předčasné parlamentní volby. Největší šanci v nich má levicová Syriza, která odmítá podmínky mezinárodní pomoci Řecku.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řečtí zákonodárci opouštějí po neúspěšné volbě prezidenta své parlamentní lavice.

Článek

Pro jediného uchazeče o post hlavy státu, vládního kandidáta Stavrose Dimase hlasovalo 168 poslanců, pro jeho zvolení bylo ale potřeba nejméně 180 hlasů z celkového počtu 300.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Neúspěšný kandidát na řeckého prezidenta Stavros Dimas

Vládní koalici pod vedením premiéra Antonise Samarase se za uplynulý týden nepodařilo získat podporu žádného dalšího z nezávislých a opozičních poslanců. Pro 73letého Dimase tak hlasoval stejný počet poslanců jako v druhém kole 23. prosince.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Antonis Samaras po třetím kole prezidentských voleb

Řecká ústava nařizuje, že po třech neúspěšných kolech volby prezidenta musí být parlament do deseti dnů rozpuštěn. Předčasné volby pak musejí být vyhlášeny během následujících 30 dní. Premiér Samaras už v pondělí oznámil, že datem voleb bude 25. leden.

Obavy investorů

Na neúspěch vládního kandidáta zareagovala výrazně aténská burza, jejíž index ASE od rána klesl už o více než deset procent. Investoři se obávají, že předčasné volby vyhraje levicová strana Syriza, která vede v průzkumech. To by mohlo vést ke ztrátě podpory mezinárodních věřitelů.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Leader Syrizy Alexis Tsipras

Lídr Syrizy Alexis Tsipras v minulosti opakovaně žádal zrušení záchranného programu, který podle něj zbídačuje lid. Navrhoval ho nahradit národním plánem na podporu ekonomiky.

Vypovězení záchranného programu by podle analytiků zřejmě znamenalo bankrot a návrat k drachmě.

Syriza do prezidentských voleb žádného kandidáta nepostavila, protože chce předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám