Hlavní obsah

O vstupu Finska do NATO rozhodnou občané v referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

O případném členství Finska v Severoatlantické alianci rozhodnou voliči v referendu. Prohlásil to v noci na čtvrtek předseda vládní Sociálnědemokratické strany Finska (SDP) Antti Rinne. Popřel názory středopravých politiků, podle kterých by vypsání plebiscitu nebylo nutné. Ve Finsku je členství v NATO aktuálním tématem.

Foto: Novinky

.

Článek

„Je to tak velká otázka, že bude samozřejmě vyžadován mandát od obyvatel v podobě referenda,” řekl Rinne, který ve vládě zastává post ministra financí. Mnozí představitelé další vládní Národní koaliční strany (KOK) jsou ale toho názoru, že všelidové hlasování nebude nutné, pokud bude v otázce členství v NATO široká shoda.

Premiér a předseda KOK Alexander Stubb tvrdí, že by členství mohlo být na programu nadcházející vlády. Parlamentní volby jsou ve Finsku plánovány na duben 2015. Koaliční SDP přičlenění k NATO nepovažuje za to nejlepší pro zájmy Finska, neboť obrana země se opírá o silnou vlastní armádu.

O finské obranné politice se v posledních měsících velmi debatuje kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině, zejména po anexi Krymu. Obavy z Ruska posilují stále častější případy narušení vzdušného prostoru Finska ruským vojenským letectvem. Obdobné vzdušné incidenty nejsou výjimečné, nyní jsou ale právě kvůli krizi na Ukrajině ostřeji sledovány. [celá zpráva]

Podobně jako ve Finsku se o členství v NATO debatuje i v sousedním Švédsku, které také stojí mimo alianci. Oba státy už v srpnu s NATO rozšířily spolupráci. Podle dohody může aliance v naléhavých situacích nasadit v těchto severských zemích své vojáky. Finská vláda uvedla, že se to vztahuje na případy přírodních katastrof či ohrožení bezpečnosti země, ale neznamená to, že Finsko míří do NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám