Hlavní obsah

Rusko vyzkoušelo novou těžkou nosnou raketu

– Moskva

Ze severského kosmodromu v Plesecku v úterý úspěšně odstartovala těžká verze nové generace ruských nosných raket Angara-A5 schopná vynášet na oběžnou dráhu náklad o hmotnosti až 24 tuny. Oznámila to agentura TASS. Raketa umístila na oběžnou dráhu maketu kosmického aparátu a všechny plánované úkoly splnila, uvedla ruská agentura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Angara-A5Video: Reuters

 
Článek

Angara, první nová těžká rakety vyvinutá v Rusku po rozpadu SSSR, má nahradit starší nosné rakety Proton, jejichž provoz v poslední době provázely technické potíže. Nová raketa váží 773 tun a bude se využívat pro civilní lety i pro vypouštění špionážních družic.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sleduje start Angary A5

Podle ruských zdrojů je Angara vyrobená výhradně z ruských komponentů a poháněna je netoxickým palivem. První stupeň a urychlovací stupně mají každý jeden motor Energomaš RD-191 spalující kapalný kyslík s kerosenem. Stejné palivo využívá i druhý stupeň s motorem RD-0124A, který je odvozený z motoru rakety Sojuz 2.14b.

Při letech na nižší orbity se nebude používat třetí stupeň, plánuje se buď použití třetí stupně Protonu Briz spalujícího jedovatý a nebezpečný dimetylhydrazin a oxid dusičitý, nebo nový kryogenní.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Angara 5

Lehkou verzi nové nosné rakety Angary 1.2 bez přidaných bočních urychlovacích stupňů vyzkoušela ruská kosmická agentura Roskosmos letos v létě. Červnový start byl neúspěšný, druhý z 9. července dopadl dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám