Hlavní obsah

Demonstranti zablokovali polskou „silnici smrti”, ochromili dopravu v Dolním Slezsku

Právo, Vladislav Prouza

Blokáda silnice E67 z polské Vratislavi po příhraniční Duszniky v pátek odpoledne zcela ochromila dopravu na hlavní tepně Dolního Slezska. Polští demonstranti požadují stavbu rychlostní komunikace. Náchodu se dopravní komplikace vyhnuly, ale na polské straně na E67 v koloně uvízly stovky aut.

BEZ KOMENTÁŘE: Polští aktivisté zablokovali lidským hadem přechody na E67Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Řidiči při cestě do Polska raději volili jiný hraniční přechod než v Bělovsi. Náchodu, kudy v dopravní špičce projedou tisíce aut a hlavně kamiónů, se tak načas výrazně ulevilo.

„Nebylo potřeba odstavovat kamióny na předem připravené plochy, na což jsme byli připravení,“ konstatovala policejní mluvčí Eva Prachařová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Polští aktivisté na mezinárodní silnici E67 za asistence policie zablokovali lidským řetězem přechody pro chodce na devíti místech, kde loni zahynulo 24 lidí. Blokáda se tak dotkla prakticky celého úseku od Vratislavi po Duszniky poblíž hranic s ČR.

Demonstrace za novou silnici

„Stop cestě smrti. Přidejte se k nám. Chceme konečně novou silnici,“ volali v Dusznikách demonstranti, kterých byly asi tři desítky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Blokáda skončila úderem čtvrté odpoledne v polských Dusznikikách.

„Určitě to má smysl a budeme v tom opakovaně pokračovat, dokud se nedomůžeme stavby nové silnice,“ pohrozil jeden z aktivistů.

„Šlo o doposud největší blokádu. Nechtěli bychom ale skončit jenom u blokád.  Chceme přispět k troše politické vůle,“ sdělil organizátor akce Marcin Kożuchowski, jemuž po podobné blokádě před měsícem zahynula při autonehodě na problematické komunikaci manželka.

„Jde o moji osobní tragédii. Bohužel nikoliv jedinou na této silnici patřící k nejnebezpečnějším v Polsku,“ podotkl Kożuchowski.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Silnice mezi Vratislaví a Náchodem patří mezi nejnebezpečnější v Polsku.

Poslední blokáda skončila po čtvrté hodině v polské obci Duszniki Zdrój. Následně stovky možná tisíce aut uvízlých v koloně vyrazily k českým hranicím.

Polští aktivisté chtějí podobně jako nedávno v Náchodě jejich čeští souputníci nadále blokovat E67 na přechodech pro chodce. V obou zemích požadují urychlenou výstavbu rychlostní spojky. V Náchodě také chtějí vybudovat obchvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám