Hlavní obsah

Rusko posílí svůj jaderný arzenál, oznámil Putin

Moskva

Rusko zařadí příští rok do výzbroje padesát nových balistických raket, řekl v pátek na armádní konferenci ruský prezident Vladimir Putin. Zdůraznil, že ruská vojenská doktrína je sice nadále obranná, ale svou bezpečnost bude země hájit důsledně a tvrdě.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání s vojenskými veliteli

Článek

Putinovo vystoupení se neslo v duchu zastrašování. Když oznamoval zařazení raket, komentoval to slovy: „Dovedete si představit, jaká je to síla.“

Zdokonalování pozemních, námořních i vzdušných jaderných sil je podle prezidenta prioritním úkolem ruské armády. „Je to nanejvýš důležitý faktor udržování globální rovnováhy, který fakticky vylučuje možnost totální agrese proti Rusku,” řekl Putin. Podle něj musejí ozbrojené síly pokračovat v modernizaci strategického letectva a dokončit výrobu raketových křižníků Vladimir Monomach a Alexandr Něvskij.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pochvala za Krym

Putin poděkoval ruským vojákům za práci, kterou letos na jaře odvedli na Krymu. „Chci znovu poděkovat velení ozbrojených sil, jednotkám a všem vojákům za přesné, zdrženlivé a koordinované akce, za statečnost a profesionalitu v době krymských událostí.”

Ruští vojáci podle něj „nepochybně uchránili obyvatele poloostrova před velkým neštěstím, před krveprolitím a humanitární katastrofou a zajistili podmínky pro svobodný projev občanské vůle během referenda”.

Arktické základny

Putin zmínil i rostoucí aktivitu armády v ruském sektoru Arktidy, kde Moskva oživuje staré sovětské základny, modernizuje letiště a pořádá manévry loďstva i námořní pěchoty.

„Militarizací Arktidy se nezabýváme. Naše akce v tomto regionu jsou svým rozsahem zdrženlivé a rozumné, ale absolutně nezbytné pro zajištění obranyschopnosti země.”

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Příští rok podle něj armáda dokončí budování vojenských zařízení na ostrově Kotělnyj a Wrangelově ostrově ve Východosibiřském moři a na Šmidtově mysu na Čukotce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám