Hlavní obsah

EU schválila plán investic za 315 miliard

– Brusel
Právo, Michal Mocek (Brusel)

Celkem 315 miliard eur investic chce Evropská unie získat pro své ekonomiky v příštích třech letech na základě plánu, který ve čtvrtek schválil unijní summit v Bruselu. Investiční plán šéfa Evropské komise (EK) Jeana Clauda Junckera podpořilo i Česko, které se zároveň snažilo získat co nejlepší podmínky pro dočerpání prostředků z unijního rozpočtu na léta 2007–2013.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Summitu Evropské rady poprvé předsedal polský expremiér Donald Tusk.

Článek

„Je to pozitivní projekt (…), je to signál pro investice do ekonomiky, signál pro podporu růstu a zaměstnanosti. Z tohoto hlediska ho česká vláda bude nepochybně podporovat,“ zhodnotil Junckerův plán premiér Bohuslav Sobotka.

Důležitější jsou ceny ropy a plynu

Podle webu EurActiv však plán prospěje hlavně jihu Unie. Sobotka proto připomněl i zájem střední Evropy: „Chceme akcentovat i další téma (...), prostředky z kohezních fondů, kde si myslíme, že by měly být vytvořeny maximálně příznivé podmínky, aby je členské státy jako ČR nebo SR měly šanci dočerpat, protože si myslíme, že to bude mít srovnatelně pozitivní vliv na růst a zaměstnanost jako Junckerův balíček.“

I tomu vyšel summit vstříc, když uložil Komisi, aby státům pomohla najít cesty, jak co nejvíce využít zbylé peníze z let 2007–2013.

Přínos Junckerova plánu hodnotí Praha opatrně, což dal premiér najevo, když řekl: „Není možné ho přeceňovat z hlediska vlivu na celkový ekonomický růst v Evropě. Pro Evropu bude nepochybně více důležité a zajímavé, jak se budou vyvíjet ceny ropy a plynu v budoucnosti, protože pokud by se udržely na stávající nízké úrovni, bude to nepochybně velmi zajímavý a pozitivní impuls pro růst v celé Evropě.“

Sobotka navíc připomněl důležité omezení Junckerova balíčku: „Je třeba si uvědomit, že to nebudou dotace – budou to půjčky, které mohou být poskytovány jak do komerční sféry, tak do sféry veřejného sektoru.“

Kyjev chce peníze

Sobotka dal najevo, že protiruské sankce zatím neměly viditelný politický dopad na postup Moskvy vůči Ukrajině: „Bohužel pořád tady máme separatistické oblasti na Ukrajině, máme tu do značné míry zamrzlý konflikt.“ Klíčové je podle něj jednání Kyjev–Moskva, neboť jen „na rovině politického dialogu může být vyřešena bezpečnostní krize, jež tu reálně existuje“.

Česká republika může začít na tamní krizi záhy otevřeně doplácet z rozpočtu: Kyjev totiž urgentně žádá aspoň 15 miliard dolarů. Juncker už řekl, že EU by mohla dát dvě miliardy eur, potřebuje však na to příspěvky od států.

Na dotaz Práva, s jakým příspěvkem počítá ČR, Sobotka odpověděl: „Čekáme na konkrétní návrhy, které přijdou ze strany EK.“

Nový europrezident Donald Tusk řekl, že chce, aby summit vyslal „signál připravenosti dále podporovat Ukrajinu, a to i finančně“.

Summit „Cola Light“
Šéf unijních liberálů Guy Verhofstadt ironicky prohlásil, že „po Cola Light budeme mít i summity light“. Reagoval tak na fakt, že nový šéf Evropské rady Donald Tusk zařadil na program nynějšího jednání jen tři témata, takže poslední summit letošního roku trval jen jeden den.
Kromě investičního plánu účastníci probírali epidemii eboly a krizi na Ukrajině.
Už před zahájením přitvrdila Unie sankce a zakázala investice na Krymu. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: , Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám