Hlavní obsah

Británii zasáhla meteorologická „bomba”

Londýn

Severozápad Velké Británie zasáhla ve středu meteorologická bomba, jak se přezdívá rychle vytvořené hluboké mimotropické tlakové níži. Ta je provázena silnými větry, které mají v nárazech až 130 km/hod. Zvedají také vysoké vlny, které bičují pobřeží Severního Irska a Skotska, varovala BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry tlakové níže nad BritániíVideo: Met Office

 
Článek

Kvůli bouřím už byly zrušeny některé vlakové spoje. Na některých místech je kvůli počasí však autobusy nenahradí. Též nevyplula část trajektů včetně spojení mezi Dublinem a Holyheadem. Přerušena byla i dodávka elektrické energie na Western Isles, což postihlo na 17 000 odběratelů. Čekají se další výpadky jak v Severním Irsku, tak ve Skotsku a na jihu Anglie. Ve Skotsku bylo na 25 místech vyhlášeno varování před povodněmi.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zasažená oblast meteorologickou bombou

Bouřlivé počasí panuje zejména na Hebridách, kde podle místního obyvatele Donalda MacLeoda silně prší, padají kroupy a fouká silný vítr. Podle něj bouře začala v noci. Nejhorší je situace na západě, kde mají vlny až 14 metrů.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Vlny bičují severoirský Portstewart

Podle meteoroložky BBC Carol Kirkwoodové bude den hodně divoký až po oblast severního Walesu a větrné počasí bude postupovat k jihu.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Vlny bičují Portstewart

Výbušné mimotropické cyklóny přezdívané také meteorologická bomba se vytvářejí extrémně rychle, tlak při nich poklesne o 24 milibarů za 24 hodin. Aktuálně hlášená by měla projít přes Británii během středy a noci na čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám