Hlavní obsah

Britský expremiér Brown ve vysoké politice končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Bývalý předseda britské vlády a poslanec za labouristy Gordon Brown opouští vysokou politiku. Ve volbách v příštím roce už 64letý expremiér kandidovat nebude. V budoucnu se chce soustředit na svoji práci vyslance OSN. Brown to v pondělí oznámil na setkání s voliči ve Skotsku, kde žije.

Foto: Peter Macdiarmid, Reuters

Britský expremiér Gordon Brown

Článek

„Nepochybuji o tom, že to je dobré rozhodnutí,“ uvedl Brown a doplnil, že je potřeba, aby přišel někdo nový, někdo „s novými nápady, vizí a energií“.

„Do Westminsteru se po volbách nevrátím – ani do Sněmovny reprezentantů, ani do Sněmovny lordů,“ podtrhl Brown. Do té doby udělá podle svých slov maximum pro úspěch svého nástupce ve volbách a nástup labouristické vlády pod vedením Eda Milibanda.

Brown se chce nadále soustředit na svoji práci vyslance OSN pro vzdělání. V obecné rovině také řekl, že se bude dále zabývat záležitostmi mezi Skotskem a Británií i mezi Británií a Evropou.

Související témata

Foto: Darren Staples, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Brown se stal poslancem poprvé v roce 1983 a byl nejdéle sloužícím ministrem financí v novodobých dějinách své země. Úřad zastával v letech 1997 až 2007 po boku premiéra Tonyho Blaira, s nímž údajně v roce 1994 uzavřel dohodu, že proti němu nebude kandidovat. Funkci předsedy vlády mu nakonec Blair v roce 2007 přepustil. Brown v úřadu působil další tři roky, do volební porážky labouristů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám