Hlavní obsah

Kyjev: Na Ukrajinu neoprávněně pronikl z Ruska velký konvoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konvoj 106 nákladních aut vjel v neděli na území východní Ukrajiny z ruské strany hranice, aniž by k tomu Kyjev dal svolení. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Ukrajina v té souvislosti znovu obvinila Moskvu, že využívá dodávky humanitární pomoci k převážení zbraní a munice proruským povstalcům.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ruské kamióny v Doněcku. Podle ruských médií jich tam přijelo šedesát, další čtyři desítky jich dorazily do Luhansku. Snímek z 30. listopadu 2014

Článek

„Velká část humanitárních dodávek si našla cestu k povstalcům. Část z toho bylo jídlo, většina ale byla munice, vybavení a další věci (potřebné) pro bojové operace,“ uvedl v neděli mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko k předchozím zásilkám z Ruska.

Ukrajinští pohraničníci a celníci sice napočítali 106 kamiónů, obsah jejich nákladu ale nemohli prověřit, oznámil Lysenko. „Náklad a účel konvoje není Ukrajině známý,“ dodal. Podobné mise jsou podle něj jen mediálním obrázkem a obyčejní lidé se k pomoci nedostanou.

Měsíce bojů na východní Ukrajině ponechaly mnoho obyvatel bez dostatečných dodávek jídla a zdravotnických potřeb. Rusko do oblasti opakovaně poslalo své konvoje. V tom posledním jelo přes sto bílých kamiónů s ruským státním znakem a nápisem „Humanitární pomoc od Ruské federace“.

Ruská televize RT uvedla, že konvoj přivezl do Doněcku přes 800 tun pomoci a do Luhansku 400 tun.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ruská nákladní auta v Doněcku

Poslední dodávka je už osmá v pořadí od poloviny srpna. Ruská agentura RIA citovala tamní ministerstvo pro mimořádné situace, které uvedlo, že na východní Ukrajinu už poslalo v předchozích sedmi konvojích 9 500 tun převážně potravin, stavebního materiálu a léků.

Kyjev ale tyto dodávky označuje za cynické, poznamenala agentura Reuters. Už v minulosti Moskvu podezíral, že zásilky humanitární pomoci používá jako zástěrku pro dodávky vojenského materiálu. Moskva to ale odmítá.

Humanitární krize se s přicházející zimou na východě Ukrajiny podle OSN prohlubuje spolu s tím, jak Kyjev povstalecké regiony odřízl od financí a služeb.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Vykládání pomoci z ruských kamiónů v Doněcku

V povstalci drženém Doněcku podle svědka agentury Reuters v neděli boje s armádou znovu nabraly na síle. Dělostřelecká palba byla slyšet od místního letiště, které stále kontrolují ukrajinští vojáci. Střety pokračují navzdory dohodě o příměří z 5. září.

Za posledních 24 hodin podle Lysenka zemřeli tři ukrajinští vojáci a 82letý civilista. Povstalci prý také znovu ostřelovali pozice armády v Mariupolu na pobřeží Azovského moře.

V ukrajinské metropoli si lidé v noci na neděli připomínali oběti krvavého zásahu policie proti demonstrantům z loňského roku. Na náměstí Nezávislosti (Majdan) se znovu objevily hořící koše, u kterých se i loni zahřívali demonstranti. 30. listopadu 2013 proti protestům zasáhly speciální policejní jednotky a zranily desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám