Hlavní obsah

Papež František: EU je unavená babička, málo dbá na lidská práva

Štrasburk

Papež ve svém úterním projevu v Evropském parlamentu vyzval představitele EU, aby věnovali více pozornosti lidským právům, slabším a znevýhodněným a důrazně se postavili důsledkům konzumní kultury, která odsuzuje k živoření statisíce chudých rodin, seniorů a přistěhovalců. František také europoslancům řekl, že Unie by se měla vrátit k étosu svých zakladatelů a překonat obraz Evropy jako unaveného kontinentu, který ztrácí mezinárodní vliv.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František při svém projevu v Evropském parlamentu

Článek

Hlava katolické církve přiletěla do Štrasburku v úterý dopoledne na bleskovou, asi čtyřhodinovou návštěvu evropských institucí. Kromě Evropského parlamentu papež navštíví rovněž Radu Evropy.

Jeho cestě se připisuje velký symbolický význam, díky Františkově autoritě a popularitě ale mohou mít jeho slova i praktický dopad. Přitáhnou totiž pozornost k sociálním problémům, které Unii dlouhodobě trápí – ať už je to nezaměstnanost mladých, či příliv nelegálních přistěhovalců.

Po oficiálním přivítání, kterého se účastnil předseda EP Martin Schulz, zástupci parlamentních frakcí, premiér předsedající země EU Matteo Renzi a řada katolických hodnostářů, papež promluvil v plénu. Hlavním tématem byla lidská důstojnost, kterou by se podle Františka měla Unie snažit všemi silami bránit.

Foto: ČTK/AP

Papeže Františka v Evropském parlamentu uvítal Martin Schulz.

"Podpora lidské důstojnosti znamená, že uznáme, že člověk má nezadatelná práva, která mu nikdo nemůže odejmout, rozhodně ne kvůli ekonomickým zájmům," uvedl v italsky proneseném projevu papež.

Upozornil, že stále existuje řada situací, kdy se s lidmi jedná jako "s předměty, které je možné odložit ve chvíli, kdy už nejsou užitečné, třeba kvůli slabosti, nemoci či stáří". Papež rovněž vyzval k podpoře rodiny, vzdělání a ochrany přírody.

EU ztratila přitažlivost

Podle Františka by Evropa měla být otevřená duchovnímu rozměru života, jinak riskuje, že ztratí svou duši. Právě návrat k původním hodnotám, na nichž Unie vznikla, prý může být lékem na obecně rozšířený dojem, že EU je jakási "unavená a stárnoucí babička", která už ztratila přitažlivost.

Konkrétně se František zmínil zejména o tragických důsledcích ekonomické krize a obrovské nezaměstnanosti, ale také o otázce přistěhovalců. Příliv nelegálních běženců přes Středozemní moře letos dosáhl nebývalé intenzity a jen do Itálie zatím dorazilo přes 150 tisíc migrantů zejména z Afriky a Blízkého východu. Nejméně tři tisícovky z nich během plavby do Evropy přišly o život.

Podle Františka se ze Středozemního moře stává obrovský hřbitov, proto by se Unie tomuto problému měla postavit čelem a měla by být solidární se zeměmi, kam přistěhovalci nejčastěji míří.

Hlava katolické církve navštívila Evropský parlament poprvé po 26 letech, naposledy zde vystoupil papež Jan Pavel II. v říjnu 1988. Kvůli příjezdu papeže platí ve Štrasburku přísná bezpečnostní opatření: okolí evropských institucí je uzavřeno a střeží je asi tisícovka policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám