Hlavní obsah

Zemanovy výroky ohledně Ukrajiny jsou nepřijatelné, Kyjev si předvolal českého velvyslance

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo českého velvyslance Ivana Počucha a sdělilo mu, že výroky prezidenta Miloše Zemana ohledně situace na Ukrajině jsou nepřijatelné. Ukrajinská diplomacie uvedla, že Zemanova vyjádření neodpovídají duchu tradičně přátelských vztahů.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Černínský palác čtvrteční předvolání potvrdil. „Pan velvyslanec měl dnes jednání na kyjevském ministerstvu zahraničních věcí. Velmi seriózně vnímáme to, co nám ukrajinská strana říká,“ potvrdil Právu David Frous z tiskového odboru českého MZV. „Bylo to spíše o tom, že nám ukrajinská strana sdělovala to, co je uvedeno v dnešním prohlášení, a požádala pana velvyslance, aby to tlumočil v Praze,“ dodal Frous na otázku, jakou pozicí za ČR tlumočil ambasador ukrajinským diplomatům.

Počuch své předvolání komentovat nechtěl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Do vnitřních záležitostí Ukrajiny a vzájemných vztahů v této zemi se nebudeme vměšovat,“ sdělil Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček a dodal, že Zeman v neděli „absolvoval velmi přátelský rozhovor se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem“.

Tiskový odbor ministerstva se o konkrétních výrocích české hlavy státu, které ukrajinskou stížnost vyvolaly, nezmínil.

Podle ukrajinské agentury diplomatický incident vyvolal Zemanův rozhovor pro ruskou televizní stanici První kanál z počátku tohoto týdne. Zeman se v něm kriticky vyjádřil k sankcím, které Západ přijal proti Rusku kvůli jeho úloze v ukrajinské krizi. Zopakoval také názor, že na Ukrajině jde o občanskou válku.

"Podle mne je nejdůležitější pochopit, že na Ukrajině je prostě občanská válka. Nesmíme se zabývat nějakými sny o podpoře, včetně ekonomické podpory Ukrajiny, protože v podmínkách občanské války je ekonomická podpora naprostým nesmyslem," zdůraznil český prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec ČR na Ukrajině Ivan Počuch

Ukrajinská vláda dlouhodobě prosazuje názor, že ozbrojené střety na Donbasu jsou přímým důsledkem ruského vměšování, jehož projevem byla i březnová ruská anexe Krymského poloostrova. Hospodářskou pomoc EU a USA označuje Kyjev za klíčový příspěvek k ozdravění hospodářské situace, jejíž krizový stav prohloubil svržený režim proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman pozval Putina do Česka

Prezident Miloš Zeman pozval na leden do České republiky představitele čtyř vítězných mocností druhé světové války, mezi nimi i ruského prezidenta Vladimira...

Výběr článků

Načítám