Hlavní obsah

Německý tisk si všímá protestů proti Zemanovi, Češi prý chtějí druhého Havla

Vzpomínky na sametovou revoluci v roce 1989 zastínily v České republice protesty proti hlavě státu Miloši Zemanovi, napsala německá agentura DPA. Soudí, že lidé jej vypískali kvůli jeho proruskému postoji. Deník Die Welt v reakci na protesty uvedl, že Češi chtějí „integritu a upřímnost - v zásadě druhého Havla”.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Demonstrace proti Miloši Zemanovi na Národní třídě

Článek

Německá agentura zaznamenala, že pískání a křik davu polevily, když projev přednášel německý prezident Joachim Gauck, zatímco během Zemanova vystoupení demonstranti skandovali pozměněný sametový pokřik "Miloše do koše", který původně před 25 lety mířil na generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše.

"Lidé, kteří se na Národní třídě sešli, jsou z hlavy státu frustrovaní. V rozhlase se vyjádřil vulgárně jako v hospodě nejnižší cenové skupiny. Před několika dny chválil v Číně tamní režim, od kterého se chce údajně učit, jak stabilizovat hospodářský růst a demokracii," poznamenal list Die Welt.

Doplnil, že Zeman v předvečer 17. listopadu řekl, že policejní zásah před 25 lety proti studentské demonstraci tak hrozný nebyl. Tím si také vysloužil kritiku.

Demonstrace proti prezidentu ČRVideo: Novinky

Chatrné transparenty

Protesty, které jsou podle Die Welt míněny samozřejmě vážně, mají i svou humornou stránku. "I v tom, jak Češi demonstrují. S podomácku udělanými transparenty z rozpadajících se krabic od banánů, které jen tak tak přečkají demonstraci," dodal německý deník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám