Hlavní obsah

Proti vládním reformám demonstrovalo v Bruselu přes 100 000 lidí

– Brusel

Nejméně 100 000 lidí ve čtvrtek podle belgické policie demonstrovalo v Bruselu proti hospodářským a sociálním reformám nové pravicové vlády, které zamýšlí kvůli rozpočtovým škrtům. Ze stejného důvodu se stávkovalo v některých průmyslových podnicích, školách, poštách a jinde v zemi. Převážně pokojný pochod nakonec zastínily potyčky s policií, které si podle agentury AP vyžádaly nejméně 14 zraněných.

Foto: ČTK/AP

V Bruselu se sešlo přes sto tisíc demonstrantů.

Článek

Podle organizátorů demonstrace se z různých částí Belgie sjelo do metropole na 130 000 lidí. Odbory označily čtvrteční akci za "historickou" mobilizaci, která svou účastí výrazně převyšuje protesty, které se proti utahování opasků konaly v minulých letech.

Foto: Yves Herman, Reuters
Foto: Yves Herman , Reuters

Střety si vyžádaly nejméně 14 zraněných.

"Je nutné vyvinout úsilí, to je jasné. Ale koktejl opatření navrhovaných vládou je zvlášť nespravedlivý," řekla představitelka socialistů Laurette Onkelinxová, která kráčela v čele průvodu. "Velké podniky se totiž na solidaritě nepodílejí. Naopak se mají snižovat platy, snižovat důchody a brát ze sociálního zabezpečení," dodala.

Hlavní průvod se obešel bez incidentů. Avšak u nádraží Midi se strhly potyčky mezi stovkami přístavních dělníků a dalších demonstrantů a policií, která proti nim zasáhla slzným plynem a vodními děly.

Foto: ČTK/AP

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Foto: ČTK/AP

Odbory označily akci za historickou mobilizaci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Potyčky mezi protestujícími a policií si na závěr pochodu vyžádaly nejméně 14 zraněných. Podle AP demonstranti rovněž převrhli jeden automobil, zapálili motocykl a házeli po policistech dlažební kostky a pyrotechniku.

Demonstrace byla podle odborů jen "předehrou" širšího protestního hnutí. V příštích týdnech počítají s dalšími demonstracemi a stávkami v regionech a na 15. prosince plánují generální stávku v celém království.

Foto: Yves Herman, Reuters

Foto: Yves Herman, Reuters

Spoušť po nepokojích v Bruselu

Vláda svolala kvůli napjaté situaci na čtvrteční večer mimořádnou schůzi a pozvala na ni tři hlavní odborové svazy.

Jde o první zatěžkávací zkoušku pro novou vládu, kterou řídí od začátku října frankofonní liberál Charles Michel, syn známého belgického a evropského politika Louise Michela. Je v čele koalice tří pravicových vlámských stran a jedné frankofonní. Ve svých 38 letech je nejmladším premiérem v dějinách země.

Reklama

Výběr článků

Načítám