Hlavní obsah

Rakousko hrozí žalobou kvůli úložišti jaderného odpadu

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko využije vůči České republice všechny politické a právní prostředky včetně žaloby, aby zabránilo vybudování trvalého úložiště jaderného odpadu blízko hranic s Rakouskem. Řekl to rakouský kancléř Werner Faymann po schůzi vlády, uvedla agentura APA.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

„Rakousko se staví jasně proti jaderné energii a je také zcela proti konečným úložištím jaderného odpadu v blízkosti hranic,“ cituje Faymanna tisková zpráva rakouské vlády.

„Včas jsme zahájili rozhovory na všech úrovních a následně vyčerpáme také všechny politické a právní možnosti,“ prohlásil kancléř.

České ministerstvo životního prostředí v říjnu oznámilo, že povolilo průzkum pro trvalé úložiště radioaktivního odpadu. Geologické průzkumné práce a posuzování vhodnosti hlubinných úložišť se týkají všech sedmi lokalit, o něž žádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Provedou se průzkumy

Průzkum se provede v lokalitě Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, u Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku, Kraví hoře na Žďársku, Hrádku na Jihlavsku a v Horce pod Velkým Meziříčím. Některé z těchto lokalit leží nedaleko rakouských hranic.

Úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Nyní se vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech ukládá do meziskladů.

Rakousko vystupuje proti jaderné energetice dlouhodobě a v minulých letech jinak dobré česko-rakouské vztahy dlouhodobě kalily zejména spory kolem provozu a plánované dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Reklama

Výběr článků

Načítám