Hlavní obsah

Na Slovensku zakázali prodej sladkostí ve školních bufetech a automatech

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský parlament ve středu odhlasoval zákaz prodeje sladkostí ve školních bufetech. Zákaz se týká prodeje cukrovinek, slazených a energetických nápojů, zmrzliny, nanuků a potravin s větším obsahem soli. Návrh vznikl kvůli zvyšujícímu se počtu obézních dětí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

“Cílem návrhu je zastavit dosavadní trend šíření obezity zejména u dětí školou povinných a u mládeže,“ odůvodnila svůj návrh místopředsedkyně parlamentu Renáta Zmajkovičová. Normu nakonec podpořilo 78 poslanců ve 150členném parlamentě.

„Jsem pro zákaz prodeje sladkostí ve školách, aby děti nelákalo kupovat sladkosti přímo ve školním bufetu nebo z automatu ve škole,“ říká Tatiana Kasmanová, jejíž dítě navštěvuje jednu z bratislavských škol. Na Slovensku trpí nadváhou každý sedmý žák ve věku 11 až 15 let. Děti tráví hodně času u počítače, málo se pohybují a stravují se nezdravě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Na hodinách tělesné výchovy mají někteří žáci problémy i s nejzákladnějšími cviky,“ řekl učitel tělocviku na jedné z bratislavských škol. „Můj syn sportuje a snaží se stravovat zdravě, ale i tak budu rád, pokud z nabídky školního bufetu zmizí sladkosti. Nebude je to tolik lákat,“ dodal Karol, jehož syn navštěvuje sportovní školu.

Obezitou trpí téměř 26 procent Slováků

„Když nebudou prodávat sladkosti ve školních bufetech, děti si je koupí v nejbližším obchodě,“ uvedl Igor, jehož syn navštěvuje devítiletku v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Podle statistik ročně na Slovensku přibude 22 tisíc lidí s cukrovkou a obezitou trpí téměř 26 procent Slováků.

Potravináři však upozornili, že omezení postihne i potraviny, které podle nich nejsou nezdravé. „Potravinářská komora Slovenska upozorňuje, že po podobných restrikcích, zavedených v Rumunsku a v Maďarsku, spotřeba sladkostí neklesla. Jejich nákup se pouze přesunul do prodejen v blízkosti škol,“ uvedla komora.

Psycholožka Denisa Maderová nepovažuje paušální zákaz prodeje sladkostí ve školách za správný krok. Tvrdí, že přiměřený příjem cukru je nevyhnutelný pro správnou funkci centrální nervové soustavy a vývin mozku v dětském věku. „Děti spotřebují hodně energie a sladkosti představují rychlou dávku energie,“ říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám