Hlavní obsah

Separatisté přesouvají posily k Debalcevu, chtějí ovládnout celou oblast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

U Debalceva na východě Ukrajiny shromažďují ukrajinští separatisté své jednotky. Podle pondělního sdělení ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka tam mají na tři tisíce mužů. Ti pokračují v útocích na pozice armády. Povstalci chtějí podle slov svého premiéra ovládnout celou Doněckou oblast.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Separatisté táhnou dělo.

Článek

„Ruské teroristické síly se dál shromažďují v u obce Debalcevo,“ uvedl ředitel Centra pro vojenskopolitická studia Tymčuk. „Na ose Horlivka–Nikišyno počet příslušníků shromážděných gangů přesáhl 3000, také byly obměněny dvě třetiny obrněných vozidel a dělostřelectva, které má k dispozici Doněcká lidová republika,“ popsal.

V neděli byly pozice ukrajinských sil na východě země napadeny ve více než 60 případech, dodal Tymčuk. „Při ostřelování byly použity ruční zbraně, minomety, raketomety, děla, tanky, protiletadlové kanóny ZU-23-2.“

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Separatisté na hlídce u Novoazovska

Nejaktivnější byli separatisté podle Tymčuka i velení protiteroristické operace (ATO) u Nikišyna, Debalceva, Avdijivky a Doněcku.

„U obce Smile teroristé podnikli pokus o rozsáhlý útok na pozice sil ATO s podporou těžkých zbraní. Byli odraženi,“ napsal Tymčuk.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Premiér Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko s ochrankou v Novoazovsku

Tiskové středisko ATO oznámilo, že separatisté přišli o 14 lidí, jeden tank, jednu samohybnou houfnici a jeden minomet. Ztráty nebyly potvrzeny druhou stranou.

Ovládnout celou Doněckou  oblast

V neděli premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko řekl, že míní ovládnout celou Doněckou oblast. Uvedl to v rámci projevu k nově zavedenému svátku Dny vlajky v Doněcku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci proruských separatistů slavili v Doněcku jejich první Vlajkový denVideo: Reuters

„Tuto vlajku jsme vytvořili všichni společně spolu s těmi, jejichž města jsou nyní okupována. Dříve nebo později bude naše vlajka vztyčena nad Slavjanskem, Kramatorskem, Mariupolí i dalšími městy a vesnicemi Doněcké lidové republiky. V poslední době jsme neodevzdali ani píď naší země okupantům. Tento den si všichni zapamatujeme. Od něj začne závěrečné osvobození naší země,“ řekl v Doněcku.

Reklama

Výběr článků

Načítám