Hlavní obsah

Z ukrajinské armády dezertovalo přes 3000 vojáků

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská vojenská prokuratura vyšetřuje 222 případů dezerce, které se týkají více než tří tisícovek ukrajinských vojáků. V úterý to podle agentury Ukrajinske novosti uvedl nejvyšší vojenský prokurátor Anatolij Matios.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Kolona ukrajinských vojáků nedaleko Kramatorsku

Článek

„Dvě stě dvacet dva případů (dezerce) se týká 3078 vojáků,“ uvedl na tiskové konferenci Matios. Mnohdy dezertovala větší skupina vojáků najednou. Matios dodal, že se současně vyšetřuje 56 trestných činů vyhýbání se vojenské službě.

Více než pěti stům lidí už bylo předáno oznámení o stíhání a 32 osob skončilo ve vazbě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajina poté, co Rusko anektovalo Krym a na východě země začali bojovat separatisté, vyhlásila tři částečné mobilizace, které se týkaly desítek tisíc lidí. Poslední byla vyhlášena na konci července s cílem doplnit ukrajinské jednotky nasazené v bojích. [celá zpráva]

Boje sílí

„Navzdory očekáváním, že zavládne klid, během včerejška ruští žoldnéři a teroristé pokračovali v ostřelování a v útocích na pozice protiteroristické operace ATO,“ uvedl mluvčí rady Andrij Lysenko. Největší počet útoků byl podle něj zaznamenán u Delaceva a Starohnativky v Doněcké oblasti a u Ščaste v Luhanské oblasti.

Na jihu Ukrajiny nasadili separatisté podle pohraničníků průzkumný bezpilotní letoun. „Včera v sedm večer v oblasti vesnice Širokino byl zjištěn dron, který se pohyboval směrem k Mariupoli,“ uvedl Lysenko.

Podle vojenského prokurátora Anatolije Matiosa padlo pět ukrajinských vojáků a dalších 28 bylo zraněno. Prokurátor dodal, že od počátku bojů se separatisty padlo už 953 ukrajinských vojáků a zraněno jich bylo dalších 3627.

V Luhanské oblasti také zahynuli tři civilisté, uvedl její gubernátor Hennady Moskal. V Doněcku zemřeli čtyři obyvatelé a přes deset jich bylo zraněno, uvedla místní radnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám