Hlavní obsah

V Tatrách zachraňovali české turisty, zaskočilo je počasí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na hřebenech Západních Tater zaskočilo v sobotu nepříznivé počasí českou rodinu, která požádala o pomoc horské záchranáře. Web horské služby uvedl, že na hřebenech Západních Tater se v sobotu střídal déšť se sněhem a počasí mnohé turisty nemile překvapilo. Záchranáři byli „na roztrhání”.

Foto: HZS

Zásah horské služby v Tatrách

Článek

Dvě děti ve věku devět a dvanáct let byly v důsledku chladného a deštivého počasí promočeny a podchlazeny. Horští záchranáři jim na místě poskytli teplé tekutiny, teplé a suché oblečení.

V průběhu akce se však záchranáři dozvěděli, že pomoc bude potřebovat další čtyřčlenná skupina, která se nacházela před nimi. Rovněž jim poskytli teplé tekutiny a všem pomohli při sestupu do bezpečí.

Ještě v průběhu záchranné akce přišla další žádost o pomoc. Kvůli silným křečím v nohou nemohl 62letý český turista chodit. Nacházel se u vrcholu Bystré a na pomoc mu vyrazily dva záchranné týmy. Po příchodu na místo podali českému turistovi vápník a teplé tekutiny. Po zateplení byl muž schopen v doprovodu záchranářů sestoupit do údolí.

Záchranná akce byla ukončena hodinu po sobotní půlnoci.

V Tatrách převládají zimní podmínky

Také v Nízkých Tatrách žádal v sobotu český turista o pomoc. Na horském chodníku uklouzl, zranil si kotník a nebyl schopen samostatné chůze. Záchranáři ho po příchodu na místo ošetřili, na nosítkách ho snesli do údolí a následně ho terénním vozidlem odvezli do nemocnice v Liptovském Mikuláši.

HZS upozorňuje turisty na souvislou sněhovou pokrývku v nadmořské výši nad 1800 metrů. Převládají zde zimní podmínky a je třeba mít patřičnou výbavu a oblečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám