Hlavní obsah

V Donbasu poprvé za celý den nepadl jediný voják

– Kyjev

Téměř tři týdny od uzavření příměří nepadl na východní Ukrajině za celý den ve středu jediný vládní voják, ani nebyl zraněn. Ve čtvrtek to oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Současně ohlásil rozsáhlý plán reforem, které mají zemi přiblížit k Evropské unii. O členství chce Porošenko žádat za šest roků.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Ukrajinští vojáci u Horlivky

Článek

"Dnešek je první den za mnoho měsíců, kdy Ukrajina nemá (za uplynulých 24 hodin) ani jednoho padlého či raněného,“ citoval Porošenko server Ukrajinska pravda. Podle prezidenta se tak středa stala „prvním dnem opravdového příměří“.

Na východní Ukrajině bylo od dubna zabito přes 3000 lidí.

Situace se tam sice od dohody o příměří zlepšila, přesto boje místy pokračují, a to hlavně v Doněcku a v okolí jeho letiště. Z porušování příměří se obviňují obě strany navzájem. K tomu Kyjev nadále upozorňuje na vměšování se Ruska do konfliktu. Porošenko proto vládě nařídil připravit plán dočasného uzavření hranice s Ruskem. Část hranice ovšem ovládají separatisté.

Do EU v roce 2020

Prezident Porošenko současně ve čtvrtek na kongresu soudců oznámil, že připraví návrh šesti desítek reforem v sociální a hospodářské oblasti, které „Ukrajina provede, abychom mohli za šest let podat přihlášku k členství v Evropské unii“. [celá zpráva]

Ukrajina se nedávno přijetím asociační dohody k EU přidružila. Proti jejímu připojení k Unii se silně vymezuje Rusko.

Reklama

Související články

Ukrajinské dobrovolníky vycvičí Američané

Ukrajinský dobrovolnický prapor Donbas operující na východní Ukrajině vycvičí američtí instruktoři. Podle serveru Ukrajinska pravda to v pondělí na Facebooku...

Výběr článků

Načítám