Hlavní obsah

Mladá rakouská džihádistka v Sýrii je zřejmě po smrti

– Vídeň

Jedna ze dvou rakouských dívek, které na jaře odcestovaly do Sýrie, aby se přidaly k tamním džihádistům, je pravděpodobně po smrti. Uvedla to rakouská policie a ministerstvo vnitra.

Foto: Interpol

Sabina Selimovičová (vlevo) a Samra Kesinovičová

Článek

Patnáctiletá Sabina Selimovičová a o rok starší Samra Kesinovičová jsou dcerami přistěhovalců z Bosny. Žily ve Vídni, kterou letos v dubnu opustily poté, co si ve vídeňské mešitě osvojily radikální myšlenky. Informace o mezinárodním džihádu podle médií vyhledávaly také na internetu, kde na sociálních sítích později umístily fotografie, na nichž jsou celé zahalené v černých burkách a v rukou třímají útočné pušky.

Podle rakouských úřadů je jedna z nich s největší pravděpodobností po smrti. „Její rodiče byli informováni, že hrozí, že jejich dcera je mrtvá,“ uvedl policejní zástupce Konrad Kogler. „Také tu informaci máme,“ potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Alexander Marakovits pro server Salzburger Nachrichten.

Úřady odmítly sdělit, o kterou z dívek se jedná.

Co s nimi?

V Sýrii bojuje několik set lidí z evropských zemí. Například z Německa se tam vydalo okolo 400 lidí. V Německu také v pondělí stanul před soudem první člověk obviněný z toho, že v Sýrii nezákonně bojoval za radikální sunnitskou organizaci Islámský stát. Dvacetiletý Kreshnik Berisha, jehož rodiče pocházejí z Kosova, vyrazil jako dobrovolník do Sýrie loni, ale po pěti měsících se vrátil. Teď mu hrozí až deset let vězení. [celá zpráva]

Podobně jako on se už z bojiště vrátily stovky lidí, většinou proto, že je zklamala nejednotnost opozice a zaskočila brutalita války. Ve Velké Británii nedávno vzbudila pozornost skupina bojovníků, která se chce vrátit a žádá o amnestii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám