Hlavní obsah

Na Ukrajině navzdory příměří pokračují přestřelky, zajatci se vymění ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Navzdory příměří pokračují sporadické střety na východě Ukrajiny. Podle ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka byly ukrajinské vládní síly v neděli ostřelovány v deseti případech. Zatím neproběhla ani výměna zajatců, k té dojde podle separatistů až ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcku se stále schovávají v krytechVideo: Reuters

 
Článek

"Od počátku se počítalo s tím, že se výměny zajatců odehrají ve středu a my se na to chystáme. Předpokládám proto, že brzy uvidíme osvobozené zajatce. Vyměňovat budeme všechny (naše zajatce) za všechny (jejich zajatce)," řekl v pondělí vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Andrej Purgin agentuře Interfax.

S výměnou zajatců počítá dohoda o příměří, kterou v pátek v Minsku uzavřeli zástupci Kyjeva s předáky separatistů.

Kvůli tomu, že dosud neproběhla výměna zajatců, zůstávají v obklíčení u Ilovajsku ukrajinští vojáci. Dvaatřiceti výsadkářům se podařilo v neděli s pomocí novinářů projít. Vzali s sebou i raněné.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

U Ilovajsku byly obklíčeny čtyři brigády, uvedly armádní zdroje podle Ukrajinské pravdy.

Střety pokračují

Ukrajinská armáda si v pondělním komuniké stěžovala, že separatisté v noci na pondělí ostřelovali vojáky na pěti místech. V neděli bylo případů deset.

„Bez ohledu na příměří ruská vojska a teroristé pokračují v ostřelování pozic ukrajinských sil i civilních objektů, a to i s použitím těžkých zbraní,“ napsal Tymčuk. Podle něj odpůrci Ukrajiny aktivně působili v oblastech Mariupole, Doněcku a Debalceva. V dalších místech stříleli z ručních zbraní, granátometů a minometů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

Ukrajinští vojáci podle něj na útoky reagovali: „Ukrajinští vojáci zahájili odvetnou palbu, ale jen z ručních zbraní. Letectvo a dělostřelectvo není nasazeno.“

Předáci doněckých separatistů podle BBC tvrdí, že je armáda během neděle napadla sedmkrát.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Lidé v Mariupolu odklízejí trosky po nočních bojích

Prapor dobrovolníků Azov, který brání Mariupol, uvedl, že čelil i dělostřelecké palbě, která si ve městě vyžádala smrt 33leté ženy. Tři osoby byly zraněny. [celá zpráva]

Obklíčené stanoviště

Napětí vzrostlo v Luhanské oblasti u Slavjanoserbska, kde v neděli separatisté obklíčili kontrolní stanoviště ukrajinské národní gardy. Uvedl to mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

„Včera v oblasti Slavjanoserbska Rusové (myšleno separatisté) postavili vlastní kontrolní stanoviště proti stanovišti Národní gardy. Potom příslušníky našich bezpečnostních sil požádali, aby přesunuli své stanoviště pod hrozbou, že tudy projede ruská kolona, a kdyby se zahájila odvetná palba (proti jejímu přesunu), vše bude zničeno,” řekl Lysenko.

Na místo dorazili příslušníci OBSE, kteří separatistům řekli, že mají dodržovat odstup. Jakmile ale odjeli, ukrajinský post obklíčila technika ukrytá v zeleni, dodal Lysenko. ”Čtyři tanky T-72, dva obrněné transportéry BMD, dva BMP a čtyři BTR a sedmdesát vojáků,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám