Hlavní obsah

Putin chce na východě Ukrajiny nový stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin řekl v neděli ve vystoupení na prvním kanálu ruské televize, že by na jihovýchodě Ukrajiny měl vzniknout nový stát. Pustil se také do západních zemí, že se zpronevěřily svým demokratickým zásadám, když podporují kyjevský režim, který se dostal k moci převratem. Reagoval tak na rozhodnutí EU vypracovat do týdne nové protiruské sankce.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je potřeba okamžitě zahájit vážnou a smysluplnou debatu o otázkách, a nemyslím technické otázky, týkajících se politické organizace společnosti a vytvoření státu pro jihovýchodní Ukrajinu, aby se bez podmínek ochránily zákonné zájmy tamních obyvatel,” řekl ruský prezident ve vysílání prvního kanálu.

Dodal, že na jihovýchodě Ukrajiny je nutné „okamžitě ukončit bojové operace a začít obnovovat infrastrukturu“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vzápětí podle agentury ITAR-TASS korigoval prezidentova slova. Upozornil, že Putin nehovořil o vytvoření Novoruska jako státu, ale jen vyzval k rozhovorům uvnitř Ukrajiny o tom, jaké by mělo být státní zřízení, aby přihlíželo k zájmům východních regionů.

Ruský prezident uvedl, že mír nenastane, dokud neskončí operace ukrajinských sil proti separatistům. „Jestliže někdo očekává, že za situace, kdy budou přímou palbou ostřelována města a vesnice na jihovýchodě Ukrajiny, že na to domobrana nebude reagovat a bude jen čekat na přislíbené rozhovory, tak tito lidé žijí v iluzích,“ prohlásil Putin. Podle něj separatisté nesloží zbraně a Rusko nemůže zůstat stranou.

Putin se pustil do Západu kvůli podpoře Kyjeva

Podpora, kterou Západ poskytuje Ukrajině, podle Putina odporuje demokratickým hodnotám, která jinak Západ vyznává. „V čem spočívají takzvané evropské hodnoty?” ptal se Putin v televizním rozhovoru. „Podpora státního převratu (na Ukrajině), uchopení moci se zbraněmi v ruce a potlačování těch, kteří nesouhlasí, za pomoci ozbrojených sil - co to je? Moderní evropské hodnoty? Zdá se, že našim kolegům je třeba připomenout jejich vlastní ideály.”

Ukrajinská krize propukla loni v listopadu, když tehdejší prorusky orientovaný prezident Viktor Janukovyč nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unií, která nabídla méně peněz než Rusko. Demonstrace přerostly ve srážky a pouliční boje, které vyvrcholily v únoru svržením Janukovyče. Prezident sice slíbil ústupky, ty ale demonstranti odmítli a dohoda, kterou s Janukovyčem vyjednalo Německo a Francie padla. Janukovyč utekl do Ruska. [celá zpráva]

V březnu Rusko anektovalo Krym. [celá zpráva] V dubnu na ruskojazyčném východě Ukrajiny propuklo proruské povstání proti novému nacionalistickému kyjevskému režimu, jenž plánoval omezit možnost používat ruštinu. [celá zpráva]

Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalci jednají na její příkaz a že do bojů se zapojili i ruští vojáci, aby vytvořili nárazníkový stát mezi Ruskem a anektovaným Krymem.

Reklama

Výběr článků

Načítám