Hlavní obsah

Sobotka má výhrady k sankcím i k vstupu Ukrajiny do NATO a EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po návratu z Bruselu v České televizi v neděli obhajoval, proč si Praha ponechala právo výhrad k podobě dalších sankcí proti Rusku. Důvodem bylo, že nikdo nepředstavil podobu sankcí. Současně také uvedl, že Ukrajina není připravena na vstup do EU a do NATO.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v České televizi

Článek

„Není diskuse o tom, že by se Ukrajina měla stát členem NATO, stejně jako, že by se Ukrajina měla stát členem EU,“ odmítl Sobotka zájem Kyjeva o vstup do aliance, o němž mluvil tento týden.

„Myslím, že NATO i Unie by měly dávat realistické naděje. Myslím, že jsme udělali velký krok, když jsme dali Ukrajině asociační dohodu. Na druhou stranu asi víme a tušíme, že tady doutná velký konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem ohledně toho, jaké mají tyto (postsovětské) země právo se zapojit do struktur,“ dodal premiér s tím, že se Rusku v případech dalších zemí neustupovalo, když se podepsala asociační dohoda s Gruzií a s Moldavskem navzdory separatistickému Podněstří, které ovládají proruští separatisté.

„Je tu konflikt v pohledu Ruska a demokratických zemí, jestli mají existovat sféry vlivu,“ řekl Sobotka s tím, že Moskva si nepřeje, aby si bývalé státy SSSR vstupovaly do mezinárodních organizací podle svých přání. Uvedl, že kdyby tam Ukrajina vstoupila už v roce 2008, možná by konflikt na východě vypukl už tehdy.

Sobota také řekl, že toto se nemůže probírat v době, kdy je klíčové ukončit boje: „Pokud má mírový plán (ukrajinského prezidenta Petra) Porošenka uspět, nemůže zahrnovat tak složité otázky, jako jsou vstup Ukrajiny do EU a do NATO. Pak by se konflikt nepodařilo ukončit.“

Sobotka odmítl podepsat bianco šek na sankce

Otevřeně dal najevo i výhrady k Porošenkově mírovému plánu, která stojí na zostření sankcí EU vůči Rusku: „Nemůžeme za Ukrajinu realizovat její vojenské a ekonomické problémy, které má. Varoval jsem, že pokud nedosáhneme do zimy dohody, může na Ukrajině propuknout humanitární krize. Na tu se musíme připravit.“

„Není možné, abych dal návrhu Evropské komise bianco šek. Budeme o něm vyjednávat, uplatníme k němu připomínky,“ řekl Sobotka a zdůraznil, že neblokuje zostření sankcí: „My jsme včera jako ČR nezablokovali další debatu, ale vyhradili jsme si k tomu právo.“ Zdůraznil přitom, že žádné konkrétní návrhy na sankce komise nepředložila. „EK má komise návrh připravený, ale nezveřejnila ho. Vyhradil jsem si právo vyjádřit výhrady a možnost do něj zasahovat.“

„Není možné jen roztáčet spirálu sankcí, které budou dopadat nejen na Rusko, ale i na Evropskou unii,“ řekl předseda vlády. „Včera jsme mluvili, že sankce mají dopad na ekonomiku, o tom nejsou pochybnosti, ale ty sankce nezměnily nic na chování Ruska na východě Ukrajiny,“ vysvětlil Sobotka, proč je k sankcím skeptický.

V jeho slovech byl patrný pesimismus: „Situace nemá vojenské řešení, nemůžeme do ní vojensky zasahovat ani jako EU, ani jako NATO. Situace má jen diplomatické řešení, snažili jsme se o tlaky, aby došlo k jednáním mezí Moskvou a Kyjevem. Vyjádřil jsem zklamání z jednání v Minsku. Tam se jednalo, ale současně pokračovala invaze ruských sil.“

Reklama

Výběr článků

Načítám