Hlavní obsah

Ukrajinská vláda chce do NATO, aliance se vstupu nebrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce, aby země mohla vstoupit do NATO. Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen na to podle BBC reagoval slovy, že pakt bude respektovat jakékoli rozhodnutí Ukrajiny ohledně zajištění její bezpečnosti.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Rasmusen dal najevo, že NATO je otevřené tomu, aby zvážilo žádost Ukrajiny o vstup, jestliže splní patřičné podmínky.

Jaceňukova vláda se v pátek rozhodla předložit parlamentu návrh zákona, který zemi umožní ucházet se o členství v Severoatlantické alianci. Zruší se tak stávající ustanovení, že Ukrajina nebude členem žádného vojenského paktu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ukrajinská vláda předkládá parlamentu návrh zákona o zrušení ustanovení, že ukrajinský stát nebude členem žádných paktů, a o obnovení orientace Ukrajiny na členství v NATO,“ prohlásil v pátek na zasedání kabinetu Jaceňuk citovaný agenturou Interfax-Ukrajina.

Rozhodnutí neprodleně předložit tuto návrh ustanovení parlamentu vláda v pátek schválila, dodal list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministra vnitra Arsena Avakova.

Důvodem je ruská podpora separatistů na východě Ukrajiny i přímé zapojení ruských vojáků do akcí. Ve čtvrtek NATO oznámilo, že na území Ukrajiny působí na tisíc ruských vojáků. Jejich přítomnost doložilo satelitními záběry. [celá zpráva]

Foto: DigitalGlobe via SHAPE/Handout via Reuters, Reuters

Snímek z 21. srpna má ukazovat pohyb ruské vojenské kolony na východní Ukrajině.

V pátek sdělil generální tajemník Severoatlantického paktu Anders Fogh Rasmussen, že se ruské jednotky a technika na Ukrajině přímo účastní bojů. Šéf NATO to považuje za očividné narušení ukrajinské suverenity bez ohledu na „prázdná popření”.

Rusko tvrzení odmítá

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova všechna obvinění "jsou na vodě" a nevyskytl se jediný důkaz o ruském vpádu, který by Západ či Kyjev položil na stůl.

"Nepředvedli nám fakta ani ohledně 'invaze', ani v dalších věcech. Zdá se mi, že skrývání faktů je příznačným rysem USA a řady evropských zemí ve vztahu vůči dění na Ukrajině," řekl Lavrov a dodal, že satelitní snímky, které podle NATO potvrzují vpád ruských vojsk, ruský ministr odmítl jako "počítačové hry".

"Obvinění na naši adresu neznějí poprvé. Prakticky od samého začátku krize nás obviňují, že jsme vše zavinili. Ale ani jedinkrát nepředložili fakta," řekl ještě v šéf ruské diplomacie.

Tanky u Mariupole

Premiér uvedl, že tento krok odpovídá čtvrtečním rozhodnutím Rady národní bezpečnosti a obrany, která jednala o dalším postupu poté, co pohraniční město Novoazovsk na jihu Doněcké oblasti dobyli proruští separatisté. Mezitím ruské tanky postoupily k přístavu Mariupol, který leží na cestě k anektovanému Krymu. [celá zpráva]

Separatisté v posledních dnech dosáhli několika úspěchů, kromě ovládnutí  Novoazovsku také dokončili obklíčení praporů ukrajinské národní gardy a dobrovolníků v Ilovajsku. Ruský prezident Vladimir Putin je vyzval, aby vytvořili humanitární koridor, kterým by mohli ukrajinské síly odejít z kotle. Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko s tím souhlasil. [celá zpráva]

Zářijového summitu NATO ve Walesu se má zúčastnit ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Velký zájem  o členství Ukrajiny v NATO měl bývalý americký prezident George Bush, ale plán se nepodařilo v alianci prosadit. Otázkou je, nakolik pude pakt nyní případnému vstupu Ukrajiny nakloněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám