Hlavní obsah

Skotští separatisté v průzkumu tři týdny před referendem posílili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet přívrženců nezávislosti Skotska na Velké Británii se tři týdny před referendem o skotské samostatnosti zvýšil. Stále ale jasně převažují odpůrci odtržení od Londýna. Vyplynulo to z průzkumu, jehož výsledky v pátek zveřejnil britský ústav Survation.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Šéf skotské vlády Alex Salmond prosazuje osamostatnění.

Článek

Bez ohledu na nerozhodnuté voliče by nyní hlasovalo pro nezávislost 47 procent, proti ní 53 procent skotských voličů. Předchozí průzkum Survation před třemi týdny přitom ukazoval na poměr 43 ku 57 procentům. Odchylka mezi oběma tábory se tak podle komentářů výrazně snížila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Novou anketu si objednal deník Scottish Daily Mail s cílem posoudit dopad, jaký měla nedávná televizní debata, v níž se střetli zastánce osamostatnění, šéf skotské vlády Alex Salmond, a bývalý britský ministr financí Alistair Darling, který prosazuje uchování jednotné Británie. Podle médií z ní vyšel vítězně lídr separatistů.

Referendum o nezávislosti Skotska na Británii se uskuteční 18. září. Britský premiér David Cameron ve čtvrtek ve skotském Glasgow opět naléhal na skotské voliče, aby neopouštěli Velkou Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám