Hlavní obsah

Odsun Němců z Československa bude památným dnem, rozhodl Berlín

Berlín

Dvacátý červen bude od příštího roku památným dnem, který připomene odsun Němců po skončení druhé světové války z území dnešního Česka a Polska. Rozhodl o tom ve středu kabinet kancléřky Angely Merkelové.

Foto: ČTK

Článek

Valné shromáždění OSN už v roce 2000 vyhlásilo 20. červen za mezinárodní den uprchlíků. V Německu by se v tento den měly nově připomínat nejen oběti aktuálního odsouvání po celém světě, ale přímo i Němci, kteří na základě mezinárodních dohod museli po druhé světové válce opustit někdejší německé provincie na území dnešního Polska a československého pohraničí.

O zavedení památného dne připomínající německé poválečné vysídlence dlouho usiloval Svaz vyhnanců (BdV), který zastřešuje organizace vysídlených Němců. Loni si vytvoření tohoto dne zakotvila do svého programu vláda kancléřky Merkelové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Památné dny připomínající německé vysídlence už dříve zavedly německé spolkové země Bavorsko, Hesensko a Sasko. V těchto zemích by měl památný den připadnout vždy na druhou neděli v září. Letos se bude připomínat poprvé a bude se konat 14. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám