Hlavní obsah

Separatisté ohlásili protiofenzívu, Ukrajinci slaví nezávislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proruští separatisté na východě Ukrajiny tvrdí, že přešli do protiofenzívy a obklíčili dvě seskupení vládních jednotek. Oznámila to ruská agentura Interfax s tím, že tvrzení povstalců nebylo možné ověřit. Zcela jinak ale vypadají zprávy z ukrajinské armády. Ta ohlásila další úspěch v bojích proti rebelům a o obklíčení mlčí. V Kyjevě se mezitím oslavuje nezávislosti Ukrajiny a v rámci oslav se uskutečnila mohutná vojenská přehlídka, první po pěti letech. Prezident Petro Porošenko na přehlídce slíbil, že vláda dá na přezbrojení armády v následujících třech letech v přepočtu přes 60 miliard korun.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Vojenská přehlídka v Kyjevě

Článek

"Po vleklých pozičních bojích armáda samozvané Doněcké lidové republiky během posledních 24 hodin přešla do protiútoku a úspěšně obklíčila dvě velká uskupení ukrajinských vojsk a Národní gardy," uvedl Interfax s odvoláním na velení doněckých povstalců. V jednom případě je prý obklíčeno asi 5000 ukrajinských vojáků, v druhém asi 2000 příslušníků dobrovolných praporů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Rodina ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na oslavách nezávislosti země. Zleva dcera Alexandra, manželka Marina, dcera Evženie a syn Mikael. Na snímku chybí syn Alexej.

Ukrajinské jednotky se prý do obklíčení dostaly i s desítkami tanků, obrněných vozidel, děl, raketometů a minometů. V posledních dvou dnech prý vzbouřenci zabili více než 150 ukrajinských vojáků a zničili 17 tanků a desítku raketometů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

V Kyjevě se konala mohutná vojenská přehlídka.

Informace z ukrajinské armády ale o obklíčení nemluví a podobné je to i s počty padlých ukrajinských vojáků.  "Armádní tiskové středisko oznámilo, že za posledních 48 hodin je na straně separatistů více než 500 padlých a zraněných," poznamenal server newsru.com.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Kyjev slaví nezávislost vojenskou přehlídkou.

Vládní jednotky za posledních 24 hodin provedly na 60 dělostřeleckých ostřelování pozic rebelů, uvedla agentura Unian s odvoláním na armádního analytika Dmytra Tymčuka. Terčem ukrajinských děl se prý staly i dvě kolony s ruskou obrněnou technikou v Doněcké oblasti. Vojáci naopak čelili palbě z minometů v okolí Luhansku i raketometů u Malomykolaivky a v okolí Doněcku.

List Ukrajinska pravda na svém webu informoval o přepadení kontrolního stanoviště u přístavního města Mariupol, kde separatisté zranili jednoho vojáka. Povstalci se prý také chystají k útoku na Novoazovsk.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Konflikt nejvíce dopadá na civilisty. Na snímku obyvatelé Doněcku po ranním ostřelování

Při ranním ostřelování Doněcku, bašty proruských separatistů na východě Ukrajiny, byla zasažena i místní nemocnice. Zpravodaj agentury AFP na místě ale neviděl žádné oběti. Podle zdravotníků nebyl nikdo ani zraněn.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Východní čtvrť města Doněck po ostřelování

Konflikt na východě Ukrajiny si podle odhadu OSN vyžádal už více než dva tisíce mrtvých, a to vojáků, povstalců i civilistů. Rychle stoupající počet obětí svědčí o vyhrocování konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám