Hlavní obsah

Kolonu běženců na východě Ukrajiny zasáhly rakety

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Po tvrdých víkendových bojích se separatisty na východě Ukrajiny oznámily ukrajinské úřady postup ve směru na Doněck. Zcela obklíčena je Horlivka, která představovala poslední překážku v ofenzivě na Doněck. Osvobozeny byly obce Chrjaščuvate a Černuchino. Lidi, kteří prchali z první vesnice, zasáhla palba z raketometů Grad. Povstalci potvrdili střelbu v oblasti.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Povstalecká kolona s těžkou vojenskou technikou ve městě Krasnodon na východě Ukrajiny.

Článek

„V 9.40 během odchodu uprchlíků z obcí Chrjaščuvate a Novosvitlivka vedli bojovníci na jejich kolonu silnou palbu z minometů a raketometů Grad,” řekl vedoucí tiskového střediska protiteroristické operace Pivnič Anatolij Prošyn a dodal: „Následkem toho je velké množství obětí. Lidé uhořeli přímo v autech. Neměli ani čas opustit dopravní prostředky, kterými je odváželi.”

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Nouzově obrněný UAZ separatistů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prošin ještě doplnil: „Tuto kolonu uprchlíků vypravilo naše velitelství, aby lidé netrpěli kvůli tomu, že v obou městech probíhají tvrdé boje.

Vzbouřenci podle agentury Reuters potvrdili vzájemnou dělostřeleckou palbu v oblasti.

Ředitel Centra pro vojensko-politická studia Dmytro Tymčuk pro Ukrajinskou pravdu doplnil průběh bojů u Luhansku: „Rozvinul se postup v rajónu obydlených obcí Novosvitlivka–Chrjaščuvate s cílem odříznout Luhansk od zbylých oblastí kontrolovaných Luhanskou lidovou republikou. Díky tomu se podařilo dostat pod plnou kontrolu část silnice M-04 a otevřít přístup k zablokovaným jednotkám na území luhanského letiště. Chrjaščuvate se čistí od teroristů.“

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Separatisté v obrněném transportéru se speciálním pancířem

Analytik dodal, že ukrajinská armáda blokuje skupiny separatistů u Ilovajsku a provádí výpady na linii Ilovajsk–Zugres.

Obklíčená Horlivka otevírá cestu na Doněck

Zmínil, že tvrdé boje probíhají také přímo v Doněcku, Šachtarsku i Torezu. Velení protiteroristické operace (ATO) v pondělí uvedlo, že bylo osvobozeno Černuchino a boje probíhají ve Stanyčno-Luhansku, Jasynuvatě, Ďanovce a Nyžné Krynce.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Hlavního úspěchu ale podle Tymčuka dosáhla armáda u Horlivky: „Nakonec byla Horlivka obklíčena.“ O město se sváděly přes týden tvrdé boje, jeho obsazení bránilo ukrajinským silám v postupu na Doněck ze severu.

Separatisté kladou miny

Postup podle velení ATO komplikuje fakt, že separatisté ničí infrastrukturu a kladou minová pole: „Bojovníci podminovávají cesty a vodovody. Ve městech Doněck a Luhansk nepanuje jen humanitární katastrofa, ale také ekologická, kterou uměle vyvolali teroristé,“ uvedla tisková služba ATO a dodala: „Když pochovávají mrtvé, nedodržují žádné sanitární standardy. Společné hroby jen zahrnují zeminou.“

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinské raketomety Uragan u Siversku

Tisková služba kritizovala také separatisty, že v obsazených městech vytvářejí „zelené zóny”, kam nemohou obyvatelé, ale jen oni, Nedávno je ale kritizovala, že naopak se ukrývají mezi obyvateli a využívají je jako lidské štíty.

Podle Tymčuka separatisté pokračují v protiútocích u Saur-Mohyly. U luhanského letiště jednotky zapojené do protiteroristické operace ostřelují z raketometů Grad.

U Novokterynivce byly na straně separatistů poprvé nasazeny účinnější raketomety 9P140 Uragan.

Povstalci oznámili, že u Ilovajsku zničili čtyři tanky a několik zásobovacích vozidel. Šest tanků bylo vyřazeno u obce Novosvitlivka na silnici mezi Luhanskem a ruskou hranicí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tymčuk doplnil, že ukrajinské síly podnikly operaci i při hranicích s Ruskem mezi Stepanivkou a Marynivkou. Tam ale byly ostřelovány z území Ruské federace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám