Hlavní obsah

Vídeň je hlavním městem špionáže, je v ní 7000 agentů

Právo, vpl

Hlavním městem světové špionáže je nadále Vídeň, v níž působí přes sedm tisíc agentů a vyzvědačů, tedy víc než kdekoli jinde. S odvoláním na výzkum mezi odborníky na zpravodajské služby to uvedla rakouská ORF.

Foto: Novinky

Schönbrunnský palác

Článek

„Máme v celosvětovém měřítku nejliberálnější zákony vztahující se na tyto aktivity. Zároveň zůstává dobrým místem pro život špiónů a jejich rodin,“ řekl Gert Rene Polli, exšéf rakouského Spolkového úřadu na ochranu ústavy a boj proti terorismu.

Mezi personálem tamních ambasád se podle něj pohybuje mnoho agentů, většinou spojek svých domovských zemí, z nichž dominují USA a Rusko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Žádná ze služeb, jež tu fungovaly za studené války, pole nevyklidila,“ podotkl Emil Bobi, autor knihy Město stínů – co vypovědělo sedm tisíc agentů o Vídni. Připomněl, že podle rozsudku rakouského Nejvyššího soudu z roku 1956 je špionáž trestná jen tehdy, pokud je zaměřena přímo proti Rakousku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám