Hlavní obsah

Správce královniných paláců je před soudem kvůli úplatkům

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý zástupce správce nemovitostí britské královské rodiny stanul před soudem kvůli úplatkářství. Podle listu The Daily Telegraph si 61letý Ron Harper přilepšil o více než sto tisíc liber (asi 3,5 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Bývalý zástupce správce nemovitostí britské královské rodiny Ronald Harper

Článek

Harper bral podle obžaloby v letech 2003–11 od šéfů různých firem peníze za přidělení „významných zakázek“ na údržbu královských objektů, konkrétně Buckinghamského paláce, paláce sv. Jakuba a Kensingtonského paláce. Opravy klimatizací, bojlerů a elektrické sítě byly financovány z veřejných fondů. Dvě z firem získaly i královské ocenění za kvalitu služeb.

Harper působil jako zástupce správce královských nemovitostí od roku 1994 do roku 2012, kdy byl suspendován. V úterý stanul před soudem spolu s dalšími devíti obviněními, všichni vinu popírají.

Britská parlamentní komise v lednu upozornila, že královnini poradci rozhazují, zatímco majetek panovnice pomalu chátrá. Za posledních 13 let podle nich zmizelo z rezervního fondu Alžběty II. celkem 34 miliónů liber, a na účtu tak královně zbývá poslední milión.

Philipův asistent obviněn ze zneužívání

Do problémů jiného rázu se dostal někdejší asistent prince Philipa, manžela britské panovnice. Benjamin Herman (79) byl obviněn z opakovaného sexuálního zneužívání 12leté dívky. Činu se měl dopustit v 70. letech, kdy tři roky působil jako Philipův asistent, načež se stal sekretářem princezny Anne, jediné dcery Alžběty a Philipa. Na otázku, zda obvinění popírá, Herman suverénně odpověděl: „Samozřejmě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám