Hlavní obsah

EU se dohodla na zpřísnění sankcí proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Diplomaté EU v úterý v Bruselu dosáhli předběžné dohody o hospodářských sankcích proti Rusku. Týkat se mají ropného průmyslu, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

"Na schůzce velvyslanců 28 zemí Evropské unie bylo dosaženo politické dohody o balíku ekonomických sankcí," oznámila novinářům podle agentury AFP unijní mluvčí.

Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor, uvádí Reuters. Podle jednoho z diplomatických zdrojů mají postihnout i banky a jejich přístup na finanční trhy, uvedla DPA s tím, že mají platit od začátku srpna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Postiženi jimi mají být i čtyři oligarchové z okolí prezidenta Vladimira Putina.

Podoba sankcí bude zveřejněna až ve středu, kdy také EU uvede, jací další lidé se ocitnou na seznamu osob, jimž je odepřen přístup do EU a kterým se zmrazí majetek. Celkem má jít o osm lidí a tři společnosti.

Sankce mají postihnout Rusko za to, že nadále podporuje separatisty na východě Ukrajiny.

Podle českého velvyslance při EU Martina Povejšila dospěla unie k závěru, že Rusko v posledních měsících učinilo několik bezprecedentních kroků, které se vymykají platným normám chování států v rámci mezinárodního společenství: "EU dospěla k přesvědčení, že je potřeba vyvodit určité důsledky. Svou měrou k tomu samozřejmě přispělo sestřelení civilního letadla nad východní Ukrajinou. Do velké míry to změnilo atmosféru uvnitř Evropské unie."

Další sankce plánují i Spojeně státy 

USA připravují stejně jako EU nové protiruské sankce, řekl americký ministr John Kerry po jednání s ukrajinským ministrem Pavlem Klimkinem. Vzhledem k Putinovu přístupu jsou podle něj nevyhnutelné.

Rusko podle šéfa americké diplomacie dál dodává ukrajinským vzbouřencům zbraně a ostřeluje ukrajinské území. Nezasazuje se o ukončení násilností a krveprolití.

"Spojené státy připravují další sankce. Putin má příležitost vyvinout na separatisty tlak," prohlásil Kerry.

Mluvčí Bílého domu na tiskové konferenci ve Washingtonu nevyloučil, že nový balík protiruských sankcí mohou Spojené státy vyhlásit už během úterý. "Může se to stát už dnes," řekl novinářům mluvčí Josh Earnest.

O povaze sankcí ani jejich obsahu žádné podrobnosti neuvedl. Přivítal zároveň sankce, které v nejbližší době hodlá zavést proti Rusku Evropská unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám