Hlavní obsah

Na Horlivku dopadaly rakety Grad, zabily dvacet až třicet lidí

Kyjev
Aktualizováno

Horlivka, kterou drží stále ukrajinští separatisté, se v neděli stala terčem silného ostřelování. Uvedli to vzbouřenci, podle nichž pálily ukrajinské vládní síly z raketometů Grad. Střelbu potvrdili i obyvatelé, podle nichž na město dopadly nejméně dvě salvy, a slyšet bylo několik explozí. Úřady v první zprávě přiznaly 13 obětí, ale může jich být až třicet.

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardování a útoky na území Ukrajiny

 
Článek

Podle separatistů začalo ostřelování okolo páté ráno směrem od Dzeržynsku.

Reportér Ukrajinské pravdy, který je v Horlivce, uvedl k následkům palby z okolí města na jeho centrum: „Množství obětí mezi civilním obyvatelstvem je mezi dvaceti a třiceti lidmi.” Jedna z raket dopadla poblíž porodnice a zažehla požár.

"Podle prvních informací zemřelo 13 osob. Je mezi nimi jedno jednoroční a jedno pětileté dítě," uvádí se v prohlášení místních úřadů pro AFP.

V centru města se pohybovaly uskupení separatistů, které si podle obyvatel vybíraly zalidněné čtvrtě.

Podle armády ale stříleli separatisté.

Horlivka leží na trase k miliónovému Doněcku, který stále ovládají separatisté a vládní vojska jej plánují dobýt. Uvedl to mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko: „Jakmile dobydou Horlivku otevře se přímá cesta pro síly zapojené do protiteroristické operace (ATO) na hlavní město Donbasu Doněck.“ Podle něj jsou už příjezdové cesty do Doněcku zablokovány, takže separatisté nemohou získávat munici a posily.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Raketomet BM-21 Grad ukrajinské armády, stejný typ podle ministerstva obrany používají i proruští separatisté.

Z Gradů ale pálili i separatisté, uvedl ředitel ukrajinského Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Podle něj z nich separatisté ostřelovali letiště v Luhansku, ale akce si žádné oběti nevyžádala.

Za posledních 24 hodin ale bylo ve městě zraněno pět lidí, uvedla záchranná služba. Při dělostřelecké palbě na město, které drží separatisté, bylo během dvou dnů poškozeno 38 staveb, z nichž tři hořely. Pod palbou jsou čtyři čtvrti.

Čtyřicet ukrajinských vojáků dezertovalo do Ruska

Ukrajinská média v sobotu potvrdila ranní ruskou zprávu, že v pátek dezertovalo 40 ukrajinských vojáků z 51. mechanizované brigády. Přešli hranici Ruské federace.

Mluvčí Lysenko dezerci potvrdil, i když ještě probíhá vyšetřování okolností, za nichž vojáci utekli.

Reklama

Výběr článků

Načítám