Hlavní obsah

První den v europarlamentu: Polčák provázel zmatené kolegy, Mach nastavil hymně záda

Právo, Karolína Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament (EP) v úterý ve Štrasburku poprvé jednal v novém složení. I když je z celkového počtu poslanců 751 těch českých jenom jednadvacet, našinci rozhodně nezapadli.

Foto: Christian Lutz, ČTK/AP

Úterní zasedání nově zvoleného europarlamentu

Článek

Nováček ze Svobodných Petr Mach se vzdorně postavil zády při evropské hymně a poslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Miroslav Poche (ČSSD) zase budili mezi kolegy lítost kvůli nejistému mandátu.

Úterý ve Štrasburku bylo po-dle poslanců hektické. Končící poslanci se na chodbách sráželi s nováčky, všude panoval zmatek, ale i veselí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ten mumraj mě překvapil, je tu opravdu hodně natřískáno. Rád bych našel koutek, kde bych mohl být sám,“ popsal Právu poslanec Stanislav Polčák (STAN).

První jednání ve Štrasburku, kterého jsem se zúčastnil, trvalo od devíti ráno do osmi večer
europoslanec Jan Keller

Jako bývalý asistent se v EP dobře vyzná, vodí proto ostatní zmatené kolegy, kteří jsou na tom se zkušenostmi hůř. Kromě velikosti a chodu se však ten evropský parlament prý od toho českého tolik neliší. „Mají tu pohodlnější židle,“ dodal Polčák.

Měkčí křesla jsou potřeba. Poslanci se shodují na tom, že celodenní jednání jsou náročná.

„První jednání ve Štrasburku, kterého jsem se zúčastnil, trvalo od devíti ráno do osmi večer, což je ta odvrácená stránka poslancování,“ uvedl pro Právo Jan Keller (za ČSSD). Ale jak dodává, rozhodně si nestěžuje.

„Je možno si jednání vyslechnout v jakémkoli jazyce, a pokud si dobře vyberete asistenty, nemusíte se starat o nic jiného než o to, co se projednává,“ podotkl.

„Já už naplno pracuju, chystáme veřejné slyšení. U nás ve frakci je příjemná přátelská atmosféra a snažíme se dohodnout,“ pochvalovala si pro Právo Kateřina Konečná (KSČM).

Nevraživost není

Ať nalevo, nebo napravo, čeští poslanci se prý k sobě chovají slušně. Předvolební nevraživost je tatam. „Na chodbě jsem se pozdravil i s panem Kellerem, i když je to socialista a jeho názory nesdílím,“ řekl Právu Mach.

Sám si však od svých českých kolegů vysloužil za své chování pomyslný černý puntík. Popudilo je, že se při zahájení jednání Evropského parlamentu a znění hymny Ódy na radost postavil společně s dalšími euroskeptiky k vedení tělesa i orchestru zády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nigel Farage si stoupl zády k tělesu, které hrálo hymnuVideo: Reuters

„To jsou gesta, která mně připadají trapná. My, co patříme ke státům, které zažily komunistickou a nacistickou minulost, bychom měli být rádi, že se neválčí a Evropa spolupracuje,“ poznamenal Jiří Pospíšil (za TOP 09).

„Evropský parlament je hodně o gestech a někteří poslanci si myslí, že gesta jsou víc než práce,“ rýpla si zase Konečná.

Všichni si tu klepají na čelo a myslí si, že to nemůže myslet vážně. I volba šéfa europarlamentu Martina Schulze byla neplatná
europoslanec Tomáš Zdechovský

Pozornost však Mach mezi českými nováčky nebudil sám. Poslanci z jiných států ji věnovali také Miroslavu Pochemu (ČSSD) a lidovci Tomáši Zdechovskému. Oběma hrozí, že o své mandáty přijdou.

Nejvyšší správní soud poslal Ústavnímu soudu k posouzení platnost pětiprocentní klauzule pro vstup do EP. Pokud by ji ÚS uznal za protiústavní, Pocheho a Zdechovského vystřídá bývalý šéf zelených Ondřej Liška a expředseda pirátů Ivan Bartoš.

„To byste měla vidět, jaký to tu vyvolalo skandál. Nejvyšší správní soud si udělal ostudu. Všichni si tu klepají na čelo a myslí si, že to nemůže myslet vážně. Protože to by znamenalo, že by i volba šéfa europarlamentu Martina Schulze byla neplatná,“ řekl Právu Zdechovský.

Ani Poche si z Ústavního soudu už těžkou hlavu nedělá a v kanceláři normálně vybaluje své věci. „Já se zabydluju, bez toho to nejde,“ přiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám