Hlavní obsah

Sarkozyho zadržela policie

Novinky, rei
Paříž
Aktualizováno

Bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy zadržela policie a umístila ho do vazby na předměstí Paříže v Nanterre. S odkazem na zdroj z justice o tom informovala v úterý agentura AFP. Policie má podezření, že se exprezident snažil získat důvěrné informace z prokuratury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý francouzský prezident Sarkozy odjíždí k výslechuVideo: Reuters

 
Článek

„Pan Sarkozy byl povolán do Nanterre a je vyslýchán,“ potvrdil justiční zdroj.

Oficiální místa záležitost nekomentovala. Vládní mluvčí Stéphane Le Foll pouze uvedl, že na Sarkozyho se vztahují zákony stejně jako na jiné. Vyšetřovatelé podle něj musí dělat svoji práci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Peníze z Libye

Francouzský list Le Monde počátkem března informoval, že vyšetřovatelé odkrývají síť informátorů v řadách policie a justice, kteří vynášeli k Sarkozymu informace. Ten jim za to měl nabízet různé pozice. Prokuratura prověřuje, zda Sarkozyho kampaň v roce 2007 nebyla nezákonně financována z Libye.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

O financování Sarkozyho hovořil syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf. Obchodník libanonského původu Ziad Takieddine měl u soudu ve Francii vypovědět, že Kaddáfí věnoval Sarkozymu 50 miliónů eur (téměř 1,4 miliardy korun).

Podle listu Le Monde byli francouzský exprezident a několik jeho příbuzných od loňského září odposloucháváni. Sarkozy to podle agentury Reuters kritizoval. Praktiky vyšetřovatelů přirovnal k chování bývalé východoněmecké tajné policie Stasi.

Sarkozy může ve vazbě strávit 24 hodin. Vazbu lze poté prodloužit o další den.

V souvislosti s případem byli už v pondělí zadrženi Sarkozyho advokát Thierry Herzog a dva zástupci prokuratury. Jsou podezřelí z korupce.

Dřívější podezření z korupce se neprokázalo

Sarkozy byl obviněn už dříve. Policie měla podezření na nekalé financování ze strany nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L’Oreal ve stejné kampani v roce 2007. Loni však byl exprezident obvinění zproštěn.

Nové podezření může zkomplikovat opakovaně probíraný návrat Sarkozyho do vysoké politiky. Jeho opětovnou kandidaturu na prezidentský post podporuje množství kolegů z pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám