Hlavní obsah

Povstalci na východě Ukrajiny opětovně porušují příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Příměří, které v pátek prodloužil do pondělního večera ukrajinský prezident Petro Porošenko a proruští separatisté s tím souhlasili, bylo podle vládních zdrojů sporadicky porušováno i v noci na neděli. Moskva mezitím vypravila směrem do Rostova na Donu kontroverzní konvoj s humanitární pomocí pro obyvatelstvo východu Ukrajiny, kterou ale Kyjev odmítl.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Článek

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk dopoledne na Facebooku informoval, že povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti v noci na neděli znovu porušovali příměří. Nikdo ale nebyl zraněn.

Separatisté podle Tymčuka dvakrát z městského hřbitova v Kramatorsku ostřelovali minomety místní letiště. Jako předešlou noc ostřelovali i kontrolní stanoviště vládních sil na silnici mezi městy Slavjansk a Krasnyj Lyman, rovněž v Doněcké oblasti.

Minometné palbě bylo v noci také vystaveno kontrolní stanoviště ukrajinské armády v blízkosti pohraničního přechodu Birjukove u Sverdlovska v Luhanské oblasti. Ani tady nikdo nebyl zraněn.

Foto: Dmitry Lovetsky

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že v městečku Novooleksiivka v Chersonské oblasti zadržela velitele jedné z povstaleckých jednotek na východě Ukrajiny zvaného Čech. Proč muž dostal tuto přezdívku, není zřejmé, ale podle SBU jde o občana Ukrajiny. Se svým 25členným oddílem prý zajišťoval přepravu zbraní, bojové techniky i diverzantů z Ruska. Zadržený je obviněn z terorismu.

Ukrajinská média minulý týden informovala o údajném českém dobrovolníkovi z Brna, který se představil jako Ivo Stejskal a tvrdil, že bojuje za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Prý se k tomu rozhodl, když v televizi viděl, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny, což označil za genocidu "rusko-ukrajinského" národa.

Humanitární pomoc nechtějí

Ruské agentury informovaly, že z Noginského záchranného centra u Moskvy v neděli vyrazila do jihoruského Rostova na Donu kolona s humanitární pomocí ministerstva pro mimořádné události určená pro obyvatele východní Ukrajiny. Jde však o další kontroverzní krok Moskvy. Tuto pomoc v sobotu odmítla kyjevská vláda s odůvodněním, že Moskva neurčila konkrétního adresáta, kterému má být zásilka předána.

Kyjev obviňuje Rusko, že posílá přes hranice proruským vzbouřencům zbraně včetně tanků, obrněných transportérů a raketometů a další vojenský materiál a také bojovníky. Moskva by proto měla podle ukrajinského vedení přispět k uklidnění situace spíš tím, že zabrání takovéto podpoře vzbouřenců.

Mluvčí ministerstva pro mimořádné události Alexandr Drobyševskij podle agentury Interfax novinářům sdělil, že kolonu tvoří 12 vozidel naložených 90 tunami "potravin, léků, hygienických prostředků a dalších životně důležitých věcí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám