Hlavní obsah

Zraněného jeskyňáře vytáhli z hlubin země po 12 dnech

Aktualizováno

Zraněný německý speleolog Johann Westhauser se po 12 dnech dostal z hlubin bavorské jeskyně Riesending-Schachthöhle. Záchranáři ho vyprostili ve čtvrtek krátce před polednem. Westhauser uvízl v téměř kilometrové hloubce, když ho během průzkumu jeskynního systému udeřil do hlavy uvolněný kámen a způsobil mu těžké zranění hlavy. Jeskyňář proto nebyl schopen dostat se ven vlastními silami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři téměř po dvou týdnech vyprostili zraněného speleologaVideo: Reuters

 
Článek

Závěrečná fáze výstupu na povrch začala ve čtvrtek kolem 5.30. Těsně předtím, než byl speleolog vyproštěn, se musel výstup zhruba na hodinu přerušit. Westhauser potřeboval odpočinek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zraněný je na povrchu a hned si ho převzali zdravotníci. Jeho zdravotní stav je stabilizovaný,“ řekl mluvčí horských záchranářů Roland Ampenberger. Na povrchu už čekal vrtulník, který ho transportoval do nemocnice.

Foto: Bergwacht Bayern/Handout via Reuters TV, Reuters

Záchranáři vytahují zraněného speleologa Johanna Westhausera z jeskyně Riesending-Schachthöhle.

Westhauser uvízl v jeskynním komplexu před 12 dny, samotná záchrana začala před šesti dny. Podle DPA uplynulo od jeho úrazu po středeční záchranu 274 hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři začali s transportem zraněného jeskyňářeVideo: Reuters

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Tvoří ho řada komplikovaných úzkých chodeb a průlezů, šachet i velkých jeskynních prostor s jezery. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patřil i Westhauser.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám