Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny vzplála velká bitva, nasazeny jsou možná i tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda a proruští separatisté svádějí ve čtvrtek ostré boje poblíž města Krasnyj Lyman v neklidné východní části země. Informovaly o tom ukrajinské vojenské zdroje, které citovala agentura Reuters. Podle nepotvrzených zpráv zapojily obě strany do bitvy tanky. Bojujících separatistů jsou možná až čtyři tisíce.

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenec na východě Ukrajiny

Článek

Jeden z ukrajinských vojenských zdrojů uvedl, že boje vypukly kolem 04:00 místního času (03:00 SELČ) poblíž obce Krasnyj Lyman. Tu dříve kontrolovali separatisté, od počátku tohoto měsíce je znovu pod vládní kontrolou. Střet údajně začal, když se separatisté v oblasti pokusili prorazit kordon vládních vojáků.

"V současné době probíhá velká bitva, která co do intenzity a rozsahu překonává vše, čeho jsme doposud byli svědky," konstatoval zmíněný nejmenovaný zdroj. Na straně separatistů bojují až čtyři tisíce ozbrojenců a obě strany používají obrněná vozidla, možná tanky, dodal zdroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové v Luhansku chystají rakve pro zabité spolubojovníkyVideo: Reuters

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk, který je dobře informován o armádních operacích, prohlásil, že podnět k bitvě dalo odmítnutí separatistů složit zbraně, jak žádá mírový plán navržený ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

"Protiteroristická operace pokračuje. Probíhají boje," řekl mluvčí vládních sil Vladislav Selezňov. Na dotaz o údajném zapojení čtyř tisíc separatistů Selezňov odpověděl: "Pak tedy bude potřeba čtyři tisíce rakví."

Reklama

Související témata:

Související články

Dočasné příměří na Ukrajině

Na příměří se v úterý údajně dohodli vzbouřenci na východě Ukrajiny s armádou. Oznámil to zpravodajský server Cenzor s odvoláním na informace ukrajinských...

OSN varuje před zabíjením a únosy na Ukrajině

Počet případů zabíjení, únosů a mučení na východě Ukrajiny strmě narůstá. Podle pozorovatele OSN, ve středu citovaného agenturou AP, se jich dopouštějí místní...

Výběr článků

Načítám