Hlavní obsah

Ve Varšavě měl pohřeb generál Jaruzelski, sešli se i kritici

Právo, Pavol Minárik

Bývalého nejvyššího polského představitele, generála Wojciecha Jaruzelského, který v neděli v 90 letech podlehl těžké nemoci, pochovali v pátek na varšavském vojenském hřbitově Powasky. Smuteční obřad měl světský charakter. Pohřeb provázely také ostré protesty několika stovek kritiků zesnulého generála, kteří hrubým způsobem narušovali průběh rozloučení.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Wojciech Jaruzelski

Článek

Kromě příbuzných, představitelů polské armády, veteránů 2. světové války a hlavně levicově orientovaných politiků se s Jaruzelským přišel rozloučit i nejznámější polský herec Daniel Obrychski.

„Polsku nasadil pouta, ale později ho z nich vysvobodil,“ napsal o původci výjimečného stavu i ”kulatého stolu” v den jeho pohřbu šéfredaktor Gazety Wyborczy Adam Michnik, který se pohřbu rovněž zúčastnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V dopoledních hodinách se na žádost příbuzných konala v kostele polské armády ve Varšavě mše, ovšem bez ostatků Jaruzelského. S bývalým prezidentem se na ní rozloučila současná hlava státu Bronislaw Komorowski, jenž uvedl, že „úcta před majestátem smrti by neměla podléhat žádným omezením“.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zprava polský prezident Bronislaw Komorowski a jeho předchůdci Aleksander Kwasniewski a Lech Walesa na smutečním obřadu za zesnulého Wojciecha Jaruzelského

Mše se zúčastnili i další dva exprezidenti Lech Walesa a Aleksander Kwasniewski, který připomněl mimořádně komplikovanou životní a politickou cestu Jaruzelského. Nechyběli ani ministr obrany Tomasz Siemoniak či velvyslanci USA a Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Wojciech Jaruzelski na záběrech z let 1983 až 2006Video: Reuters

Ostré protesty

Mši a pohřeb provázely ostré protesty protivníků Jaruzelského. Od hrobu i účastníků pohřbu je oddělovaly policejní kordony.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Demonstranti na pohřbu Jaruzelského drží fotografie obětí komunismu

Demonstranti především z extrémně pravicových uskupení, kteří nesouhlasili, aby byl Jaruzelski pochován na vojenském hřbitově, uspořádali jeho symbolický pohřeb na hřbitově padlých sovětských vojáků ve Varšavě.

„Protestovat v den pohřbu není dobrý nápad. Tváří v tvář smrti bychom se měli chovat důstojně a lidsky,“ kritizoval demonstranty Walesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám