Hlavní obsah

V Doněcku se znovu střílí, bojuje se o centrum města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev
Aktualizováno

Východoukrajinský Doněck zůstává dějištěm střetů proruských separatistů s armádou. Podle serveru listu Ukrajinska pravda se bojuje o sídlo tajné služby SBU v centru města.

Foto: ČTK/AP

Proruští vzbouřenci u Doněcku.

Článek

Střed Doněcku mají pod kontrolou separatisté a v úterý tam vyhlásili zákaz nočního vycházení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinská média hlásí několik středečních úspěchů armády. Nedaleko letiště, které dobyla zpět v pondělí, měli vojáci zneškodnit minometnou baterii, již prý obsluhovali čečenští bojovníci. Čečensko v té souvislosti ve středu oznámilo, že žádné příslušníky na Ukrajině nemá. Server Ostrov uvedl, že úřady identifikovaly Čečence, ale i občany z Ingušska, Dagestánu a Abcházie v řadách padlých v bojích o letiště.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Proruští povstalci poblíž letiště v Doněcku, snímek z 26. května

Podle ruských zpráv jsou pozemní síly armády podporovány ze vzduchu bombardéry. Z centra města se ozývá střelba. O obětech není nic známo, ale vzhledem k tomu, že pondělní boje o letiště si vyžádaly podle vlády 50 mrtvých, dají se očekávat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští horníci pochodovali Doněckem na protest proti KyjevuVideo: Reuters

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovoru pro německý list Bild prohlásil, že na Ukrajině zuří válka, a uvedl, že je třeba chytit vůdce separatistů. [celá zpráva]

Moskva znovu ve středu Kyjev vyzvala, aby bezpečnostní operaci ukončil.

Obytné čtvrti ve Slavjansku čelí ostřelování

Tvrdé boje pokračují také ve Slavjansku, kde granáty dopadaly na obytné domy. Podle velitele protiteroristické operace Vladislava Selezněva tam pálí separatisté, aby vyprovokovali ukrajinské síly k zásahu.

„Teroristé pokračují v provokacích. Už začali střílet z minometů na obytné čtvrtě a školy, aby si místní obyvatelé mysleli, že to dělají ukrajinské síly,“ uvedl Selezněv.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Obě strany se navzájem obviňují z ostřelování obytných čtvrtí a není možné říci, kdo je na vině. Selezněv také separatisty obvinil, že používají civilisty jako lidské štíty, nebo se skrývají ve školách, což potvrzují i zprávy obyvatel. „Teroristé se promíchali s obyvateli, vybírají palebné pozice a ostřelují město,“ sdělil.

Reklama

Související články

Na Ukrajině se znovu ztratili pozorovatelé OBSE

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ztratila kontakt se svými pozorovateli na východní Ukrajině. Čtyři její zástupci vykonávali svoje úkoly...

Výběr článků

Načítám