Hlavní obsah

Ve Slavjansku a Kramatorsku probíhají tvrdé boje, separatisté nasadili ruské zbraně

Kyjev/Slavjansk
Aktualizováno

Těžké boje probíhaly v noci na sobotu ve Slavjansku a Kramatorsku na východě Ukrajiny. Nasazena byla těžká technika a na obloze létaly stíhačky. Podle ruské agentury ITAR-TASS Národní garda ostřelovala pozice místní domobrany ve Slavjansku ze samohybných houfnic a velkorážných minometů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje ve SlavjanskuVideo: Reuters

 
Článek

„Velmi silný výbuch. Slyšet je to i v centru města (...) Sype se sklo z oken. Zase výbuch," citovala agentura Unian nejmenovaného místního obyvatele. Jde o nejsilnější exploze od začátku bojů ve městě. Zaznamenány byly severozápadně od centra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z ukrajinského Slavjansku nahání strachVideo: Reuters

Podle očitých svědků separatisté ve Slavjansku ostřelovali kontrolní stanoviště Národní gardy a jeden z povstaleckých velitelů byl prý přepraven do nemocnice těžce zraněný.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Reportéři u zbytku ukrajinského minometného granátu ráže 120 mm, který dopadl na Slavjansk.

Střelba začala v pátek pozdě večer a další boje propukly kolem páté ráno. Ukrajinské síly opětovaly palbu z minometů ráže 120 mm.

Ve stejnou dobu propukly boje také v nedalekém Kramatorsku, kde separatisté ostřelovali místní letiště z ruského granátometu namontovaného na automobilu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Proruský separatista střílí po ukrajinském vrtulníku.

„Mimo jiné byl zjištěn granátomet AGS-30 ruské výroby. Ukrajinské síly tuto zbraň nemají, používají automatický garnátomet AGS-147. Po ostřelování letiště vypálili teroristé několik granátů směrem na město,” uvedl bezpečnostní expert Dmytro Tymčuk pro list Ukrajinska pravda.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Údaje o ztrátách z nočních bojů dosud nejsou k dispozici.

Ztráty utrpěli podle separatistů i zahraniční žoldnéři

Ještě dříve samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov vyčíslil ztráty vládních sil během tažení proti povstalcům na 650 lidí, počítaje v to zabité, raněné a zajaté.Započítal do nich 285 extremistů z Pravého sektoru, zmobilizovaných do Národní gardy, 120 ukrajinských vojáků ze speciálních praporů Dněpr a Azov, 90 příslušníků tajné služby SBU, 40 výsadkářů a dvou desítek policistů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Separatisté u Slavjanska s dobytým pásovým obrněným transportérem

Ztráty prý utrpěli i zahraniční žoldnéři, šest mužů prý ztratila polská firma ASBS Othago, 14 americká Greystone a padesátku americká firma Academi, dříve známá jako Blackwater. O jejich nasazení sice hovoří separatisté, ale nikdy nebylo potvrzeno. Objevily se sice údajné záběry amerických specialistů, ovšem identifikováni byli jen na základě uniforem.

Americká zpravodajská služba CIA a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle starosty údajně přišly o 25 pracovníků, včetně 13 mrtvých. Kyjev také ztratil osm vrtulníků, tři houfnice, šest obrněných transportérů a čtyři bojová vozidla pěchoty.

Ztráty povstalců od 2. do 12. května naopak činily údajně jen "osm mrtvých a tři zraněné", řekl Ponomarjov s tím, že do ztrát nezahrnul zabité civilisty. Kyjev podle médií přiznává 21 padlých a 65 zraněných.

Zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonović v pátek uvedl, že ukrajinský konflikt si podle odhadu už vyžádal na 250 životů, z toho 127 od zahájení operace ukrajinských vládních jednotek proti proruským separatistům na východě země. Kromě toho je nyní v zajetí nejméně 49 lidí a desítky osob jsou nezvěstné.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám