Hlavní obsah

Oligarcha Achmetov se dohodl se separatisty

Kyjev

Zástupci holdingu Metinvest ukrajinského miliardáře Rinata Achmetova podepsali ve východoukrajinském Mariupolu memorandum o zajištění pořádku a bezpečnosti, na němž se dohodli se zástupci separatistů z vedení „Doněcké lidové republiky”. Oznámila to v pátek ukrajinská televize Espreso. Povstalci se v dokumentu zavázali k odzbrojení „domobrany” a slíbili, že se zdrží okupace správních budov.

Foto: Profimedia.cz

Rinat Achmetov

Článek

Ukrajinskou armádu signatáři memoranda vyzývají ke zrušení kontrolních postů na výpadovkách. Pořádek ve městě má zajišťovat výhradně policie. Barikády budou odstraněny a poškozené budovy opraveny. Veřejná doprava a komunální služby se vrátí k normálnímu fungování.

Podle generálního ředitele hutního závodu Azovstal Envera Ckitišviliho, který dokument podepsal, vysílají signatáři ukrajinským občanům dvojí signál. "Radikálům navrhujeme složit zbraně a předat je bezpečnostním složkám. Armádě a státní moci navrhujeme zrušit kontrolní posty na předměstí a předat ochranu pořádku policii," řekl Ckitišvili, jehož podnik je jednou z hlavních součástí holdingu Metinvest.

Podle listu Ukrajinska pravda ale není jisté, zda dohoda Achmetova s povstalci zajistí regionu klid. List otiskl výzvu šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka, který žádá trestní stíhání Achmetova pro "spolupráci s teroristy". Faktické příměří zřejmě nerespektují ani povstalci, kteří v noci na pátek zaútočili na postavení vojáků u Mariupolu. Pod palbu se údajně dostal i štáb ukrajinské televize.

Kyjevská vláda ani armádní velení zatím na aktivity Achmetova v Mariupolu nereagovaly.

Reklama

Související články

Moskva kritizuje zprávu OBSE o Ukrajině

Rusko ve čtvrtek protestovalo proti obsahu zprávy evropských pozorovatelů, která analyzuje situaci na východě Ukrajiny. Dokument zaslaný do vídeňského sídla...

Výběr článků

Načítám