Hlavní obsah

Protiteroristické operaci chybí velení i cíle

– Kyjev

Ukrajinský bezpečnostní expert Dmytro Tymčuk, který stojí v čele Centra pro vojenskopolitická studia, kritizoval vedení protiteroristické operace na východě země. Podle něj se ukazuje, že chybí operační velení v poli, čehož separatisté využívají. Při operaci byly sestřeleny dva ukrajinské vrtulníky a ukrajinské síly se nakonec stáhly.

Foto: Max Vetrov, ČTK/AP

Separatisté procházejí Kramatorskem.

Článek

Protiteroristická operace, podle informací Centra, krátce po zahájení uvázla. Tymčuk uvedl v blogu otištěném na webu Kiyvpost, že důvodem je absence operačního velení v policii a malá kooperace mezi zasahujícími jednotkami i rozkazy. Chybí i jasně definované cíle.

Například během bitvy u Kostjantynovky v noci z 3. na 4. května byly ukrajinské bezpečnostní síly napadeny separatisty, vyzbrojenými automatickými zbraněmi a raketami. Napadené jednotce tři hodiny nikdo nepřišel na pomoc. Sedm členů speciálního týmu tajné služby SBU bylo zraněno.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský transportér u Slavjansku

V neděli 4. května speciální síly opustily téměř dobytý Kramatorsk místo toho, aby završily operaci. Nejenže neosvobodili město, ale ani neblokovaly pozice držené separatisty.[celá zpráva]

Po jejich stažení separatisté obnovili svá kontrolní stanoviště.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský gardista u Slavjansku

Tymčuk zmiňuje, že operace začala 1. května v době, kdy do oblasti přijeli šéfové vnitra, obrany a prezidentského úřadu. Po jejich odchodu ale začaly akce opět váznout.

Při útoku navíc byly sestřeleny dva ukrajinské vrtulníky ručními protiletadlovými střelami. Nasazené jednotky zřejmě nepočítali, že by je separatisté měli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám